Tudor Ignat colecţionează diplome şi medalii la înot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceveanul a urcat de multe ori pe prima treaptă a podiumului
Suceveanul a urcat de multe ori pe prima treaptă a podiumului

Legitimat la Clubul Sportiv Reşiţa 07, suceveanul este în paralel instructor pentru aproximativ 150 de copii de la Şcoala Generală Nr. 3 şi la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din oraş.

A început înotul la patru ani şi jumătate la Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava, iar de la şapte ani a început să obţină primele rezultate ce aduceau după sine numeroase diplome şi medalii.


De la şapte ani şi jumătate a început să facă performanţă, îndrumat de profesoara Aurelia Deaconu. Până la majorat a reprezentat Clubul Sportiv Municipal Suceava, iar din clasa a XII-a a început să participe la competiţii din partea Clubului Steaua Bucureşti, până la 21 de ani.
A făcut apoi pe rând parte din Clubul Dinamo şi CSM Piteşti, pâna la 27 de ani, când a renunţat complet la înot. „Să spunem că am avut nevoie de o pauză deoarece performanţa înseamnă foarte multe sacrificii“, a spus Tudor Ignat.


A revenit la Suceava imediat şi a început să lucreze ca instructor auto alături de tatăl său, însă pasiunea pentru înot nu dispăruse. Astfel, din anul 2009, a obţinut un loc în echipa instructorilor de înot de la Şcoala Generală Nr. 3 şi cu această ocazie a început să înoate din nou.


Multiplu campion naţional şi recordman


S-a înscris apoi în Clubul Sportiv Reşiţa 07 şi a început să participe la Campionatele Europene şi Mondiale de Înot Masters. Anul trecut a reuşit să obţină patru medalii la Campionatul Mondial de Înot Master, trei de argint şi una de bronz.


La începutul lunii a participat la Campionatele Europene de Înot Masters, unde a urcat pe cel mai înalt loc de pe podium. S-a întors acasă cu două medalii de aur la categoriile 50 şi 100 metri bras şi cu o medalie de argint la 50 de metri fluture.


Aici a cunoscut sportivi de toate vârstele, chiar şi de peste 90 de ani. „Anul trecut, la Mondiale, a fost o femeie de 96 de ani din Japonia care a participat la campionat. Înotul nu are vârstă, trebuie doar voinţă de fier“, ne-a spus sportivul sucevean. Din 1996 până în 2004, Tudor Ignat a fost multiplu campion naţional, multiplu recordman, iar din 1996 a primit distincţia de maestru al sportului în nataţie.


Are acasă peste 100 de medalii şi nenumărate diplome. Trecerea de la sportiv la instructor a fost relativ uşoară pentru Tudor Ignat.
„Am revenit la ceea ce îmi plăcea, iar munca cu copiii este foarte frumoasă. Pe lângă asta practic şi eu înotul, dar acum mai mult pentru sănătate deoarece în perioada cât nu am mai înotat m-am îngrăşat destul de mult“, ne-a spus campionul.

________________

profil
născut.
18 iunie 1977, Câmpulung Moldovenesc.
studii. Masterand la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.
familie. Este căsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Cât timp ar trebui să dedice un sportiv înotului pentru a face performanţă?

Pentru a face performanţă este nevoie de foarte mult timp, multă pasiune, dar şi talent de la Dumnezeu. Antrenamentele trebuie să fie zilnice, iar sportivul trebuie să renunţe cam la jumătatea timpului său liber pentru a se antrena. 
În perioada cât eraţi legitimat la Dinamo aţi obţinut o bursă de merit la o universitate din Hawaii. Cum a fost experienţa de acolo? 
Am stat aproape trei ani şi am descoperit o mentalitate deosebită. Nu conta că eşti sportiv de performanţă. Trebuia să faci faţă în faţa tuturor. Am concurat chiar şi în campionatul universitar de acolo şi am fost multiplu medaliat. A fost o experienţă frumoasă.

ce-i place
Lui Tudor Ignat îi plac foarte mult maşinile, motoarele, pizza şi ciorba rădăuţeană.

ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de patriotism a poporului. Modul de a fi, de a ne complace, de a nu fi mândri că suntem români. Plecăm capul prea uşor din cauza fricii de a nu supăra pe cineva“, a spus Tudor Ignat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite