Suceava: Alin Mihai: Trompetistul care modelează artişti (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Alin Mihai: Trompetistul care modelează artişti (PORTRET)
Suceava: Alin Mihai: Trompetistul care modelează artişti (PORTRET)

Suceveanul cântă la trompetă de la 12 ani şi s-a remarcat pe scenele din străinătate. A ales însă catedra din dorinţa de a-şi ajuta elevii să ajungă instrumentişti foarte buni.

Primul instrument muzical pe care l-a descoperit Alin Mihai a fost acordeonul. „Am început la Clubul Copiilor, cu profesorul Gelu Cuzic, la vârsta de zece ani“, a spus Alin Mihai. Doi ani mai târziu, a început să studieze trompeta la Şcoala de Muzică din Suceava, la recomandarea profesorului său, Florin Ungureanu.

Pentru a face performanţă, a mers ulterior la Academia Militară de Muzică de la Bucureşti. „La îndemnul profesorului meu Cristi Ruscior mi-am îndreptat paşii, împreună cu alţi patru colegi, spre Academia Militară de Muzică“, a declarat Alin Mihai.

Elevii săi fac performanţă la olimpiade

A absolvit studiile superioare la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi. „În 2000 am fost inclus în orchestra facultăţii din Iaşi şi am participat într-un turneu în Germania, Belgia şi Olanda, sub bagheta maestrului Florian Simion“, a spus suceveanul.

Din 2001 este profesor titular la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava. Pe parcursul carierei la catedră a avut şansa de a lucra cu mulţi elevi înzestraţi. „Cu ei am obţinut numeroase premii şi peste 30 de diplome la concursuri şi olimpiade“, a spus Alin Mihai. Unul dintre ei este Andrei Cadrianul, care a luat premiul I doi ani consecutiv la Olimpiada Naţională de Muzică „Eluminii“. Andrei a luat şi premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică.

Suceveanul este foarte mândru şi de Sorin Şandru şi Alexandru Tebrean, care au luat locul II la „Lira de Aur“ în 2008. De trei ani profesorul predă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava şi la Şcoala Populară de Artă.
În plus, mai colaborează de cinci ani şi cu Fanfara Primăriei Municipiului Suceava. Împreună cu aceasta cântă aproape la toate sărbătorile importante din Suceava.

Profil
Născut. 21 august 1976, Suceava.
Studii. Universitatea de Arte „George Enescu“, Iaşi.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este să lucrezi cu elevii?
Trebuie să ai răbdare şi să ştii să-ţi alegi copiii deoarece dacă nu au talent totul este în zadar. Jumătate din muncă este a elevului. Ar fi nevoie de patru-cinci ore de pregătire zilnic pentru a putea participa la concursuri internaţionale.  
Ce proiecte aveţi pentru viitor?
Încerc să ajung şi eu la nivelul lui Trifan Leancă, profesor de trompetă care-şi merită pe deplin respectul oamenilor. Mă străduiesc să duc mai departe rodul muncii mele, dar şi al elevilor mei. Îmi doresc să avem parte de cât mai multe concursuri şi să câştigăm mereu cele mai mari premii.

Ce-i place
Profesorului de trompetă îi place să se afle atât în mijlocul naturii, cât şi în locurile aglomerate ale oraşului. „Îmi plac magazinele mari, să merg să vizitez locuri noi şi să cunosc cât mai multe. Îmi plac
în mod deosebit împrejurimile Sucevei“, a declarat Alin Mihai.
Ce nu-i place
„Nu-mi place şantierul în care s-a transformat oraşul Suceava şi infrastructura care lasă de dorit, faţă de alte oraşe din regiunea Moldovei“, a subliniat suceveanul. Profesorul de trompetă nu priveşte cu ochi buni nici faptul că sucevenii sunt individualişti, deşi trăiesc într-o ţară primitoare.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite