Triaţi la sânge înainte de internare la „Sfântul Ioan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza numărului mare de internări, pacienţii spitalului ajung, de multe ori, să fie trataţi şi pe holuri.
Din cauza numărului mare de internări, pacienţii spitalului ajung, de multe ori, să fie trataţi şi pe holuri.

Medicii suceveni spun că bugetul infim estimat pentru 2010 necesită reduceri de cheltuieli. Spitalul Judeţean a cheltuit anul trecut cu 7 milioane de lei în plus faţă de banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate.

 Sucevenii cu boli acutizate care revin la Spitalul Judeţean de Urgenţe pentru reevaluare nu vor mai fi internaţi, cel mai probabil, pentru refacerea analizelor. Măsura ar putea fi aplicată de luna viitoare şi sunt vizzaţi, în special, cardiacii şi cei cu cei cu afecţiuni neurologice. Bolnavii ar urma să fie consultaţi în cabinetele medicilor specialişti ai spitalului. 


„Cazurile care nu sunt grave vor fi direcţionate către Ambulatoriul de specialitate sau vor fi internate prin spitalizare la zi, urmând ca după stabilizare să primească tratament la domiciliu“, a explicat Vasile Rîmbu, managarul SJU.


Datoriile, acoperite prin artificii financiare


Şeful spitalului spune că în 2009 a depăşit bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cu aproape 7 milioane de lei. Astfel, conform contractului semnat iniţial cu CAS, unităţii medicale urmau să-i fie dec0ntaţi maxim 58 de milioane de lei. Mai precis, câte 1.380 de lei pentru fiecare dintre cei 42.000 estimaţi. Sănătatea sucevenilor nu a coincis însă cu prognoza, astfel că la spital au venit anul trecut cu peste 5.000 de pacienţi suplimentar.

„Banii în plus i-am asigurat din veniturile prorii. Am redus din cheltuielile cu utilităţile datorită investiţiilor pe care le-am făcut. Au mai venit bani şi din cheltuielile cu salariile pentru posturile vacante. Deocamdată nu avem datorii“, a adăugat Vasile Rîmbu. Directorul spune că numărul sucevenilor care ajung la spital este tot mai mare de la an la an, dar că bugetul alocat de CAS se tot subţiază. Astfel, pentru primele trei luni din 2010, SJU ar avea bani să trateze în jur de 8.800 de pacienţi, cu 2.000 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Cum să ne descurcăm în situaţia în care avem 4.000-5.000 de pacienţi lunar, mai ales la începutul şi sfârşitul anului şi nouă ni se decontează în medie pentru 2.800 de pacienţi“, a mai spus Vasile Rîmbu.


Sucevenii asiguraţi cer să fie trataţi în spital


Chiar dacă conducerea spitalului susţine că face tot posibilul de a se încadra în buget fără să fie afectaţi bolnavii, sucevenii îşi cer drepturile. „Nu mi se pare normal să nu am dreptul să fiu tratată în spital, chiar dacă aş avea numai o luxaţie. Dacă doctorul crede că trebuie să fiu internată, atunci de ce să fiu trimisă acasă“, a comentat Maria Burlă, pensionară. O altă suceveancă ne-a spus contrariul. „Eu prefer de o mie de ori să mă trimită acasă şi nu să mă interneze. Mai ales că ştie toată lumea care e viaţa în spitale“, a completat Elena F., casnică.

200 de paturi scoase din spital


Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţe estimează că, în perioada ianuarie-martie 2010, va avea cu câteva mii de pacienţi în plus faţă de numărul estimat de Casa de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, ar avea de acoperit din resurse proprii în câteva milioane de lei. Pentru a nu ajunge în această situaţie, managerii SJU iau în calcul să scoată 200 din cele 1.200 de paturi  existente în unitatea sanitară. Măsura s-ar adăuga tratamentului la domiciliu.     

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite