Tradiţii de 2 milioane de euro în loc de patinoar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două milioane de euro vin ca urmare a unui proiect semnat în colaborare de reprezentanţii primăriei şi ai Consiliului Judeţean. Centrul este destinat artiştilor populari, care vor avea astfel un spaţiu în care să-şi expună creaţiile proprii. Construcţia va avea trei etaje şi mansardă şi va fi ridicată pe locul uzinei de frig. La parter vor funcţiona birourile administrative, la etajul 1 o sală de expoziţie, la etajele 2 şi 3 atelierele de creaţie, iar la mansardă va fi amenajată o sală de conferinţe.


Păreri de rău după iarbă


Proiectul a fost bine primit de suceveni, numai că aceştia ar dori ca centrul să se construiască în altă parte, de preferinţă în locul fostelor uzine comuniste. „Este bine că se face un astfel de centru de păstrare a tradiţiilor, dar sigur nu se găsea un alt spaţiu din toate câte are primăria? Aici lângă patinoar, unde e şi un mic părculeţ şi mai stăm şi noi la umbră, s-au gândit să îl facă? Se va lua cu siguranţă din spaţiul verde pe care îl avem“, şi-a arătat nemulţumirea Maria Nichitoi, şomeră. Unii au şi dat soluţii pentru construcţia noului centru.


„E bine că se fac aceste ateliere şi că se încearcă promovarea tradiţiei şi a sucevenilor care practică fel de fel de meşteşuguri. Însă sunt atâtea clădiri care se pot renova şi unde poate fi făcut centrul acesta. Astfel, banii ar putea fi redirecţionaţi către obiective care au mult mai mare nevoie“, a opinat Sergiu Calancea, student.


Expoziţii populare


În replică, reprezentanţii primăriei susţin că uzina de frig a patinoarului era nefuncţională de trei ani de zile, acesta fiind şi motivul pentru care au ales această locaţie. Odată cu primirea fondurilor, proiectul va fi supus unei evaluări în luna aprilie, ca apoi din vară să se organizeze licitaţia. Astfel, din toamnă, firma care va câştiga licitaţia va începe construcţia centrului, care va trebui finalizată până în iulie 2010, când expiră termenul finanţării.


„Meşterii vor putea să folosească atelierele de creaţie şi vor avea posibilitatea să facă şi o expoziţie în sala care va fi amenajată. Sperăm ca din toamnă să începem construirea efectivă, dacă timpul ne va permite. În vară vor avea loc licitaţiile şi, în funcţie de cum va fi vremea, vom demola vechea construcţie şi se va începe ridicarea celei noi“, a explicat Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei. În viitorul centru se vor găsi de la ţesături tradiţionale din pânză şi lână, costume populare şi alte piese de port popular până la podoabe şi costume tradiţionale, ouă încondeiate sau ceramică tradiţională.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite