Testul pentru gripa porcină este ocolit de suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini suceveni se arată interesaţi de afişele care anunţă testul de depistare a porcinei
Puţini suceveni se arată interesaţi de afişele care anunţă testul de depistare a porcinei

Medicii spun că „Screen Flu“ nu îi scapă pe doritori de îmbolnăvire şi le recomandă imunizarea cu serul Cantgrip, împotriva virusului A H1N1.  

Testul care îţi spune dacă ai sau nu porcină are succes la Timişoara

Testul „Screen Flu“, care costă 49 de lei, se găseşte în două farmacii din municipiu. Produs în Italia, acesta depistează virusul gripal de tip A şi B, dar şi A H1N1. Testul conţine un beţişor, o soluţie şi o plăcuţă. Conform prospectului, beţişorul trebuie introdus mai întâi în nas şi apoi în soluţia din pachet.

Nu are efecte secundare

Câţiva stropi se pun pe plăcuţa pe care vor apărea două linii, în cazul în care rezultatul este pozitiv. Potrivit farmaciştilor, testul nu are reacţii adverse. „Am întrebat atât la Colegiul Farmaciştilor, cât şi la producător dacă pot apărea efecte secundare. Aceştia au zis că testul este în regulă“, a declarat Mariana Hrişcă, farmacistă. Deşi testul a apărut în oraş de aproximativ două săptămâni, doar aproximativ 30 de persoane au fost curioase să afle dacă au sau nu gripă porcină.

„De la începutul anului, de când am început să comercializăm produsul, aproximativ zece oameni l-au cumpărat. Niciunul nu s-a întors cu vreo plângere“, a mai precizat Mariana Hrişcă.

La cealaltă farmacie, situată lângă Spitalul Judeţean „Sf. Ioan“, au fost cumpărate 20 de teste. Interesul scăzut este determinat, susţin farmaciştii, de faptul că sucevenii preferă să se imunizeze împotriva gripei. „Am auzit de test însă, având în vedere că circul mult cu maşina, am preferat să mă vaccinez. Decât să dau 50 de lei pentru o verificare, mai bine mi-am făcut vaccinul şi am scăpat în mod gratuit de probleme“, ne-a spus Silviu Huşulei, şofer.

În aceeaşi situaţie se află în fiecare zi câteva sute de suceveni care merg la spital să se vaccineze contra porcinei. „Am fost acum două zile şi m-am vaccinat. Am stat vreo oră să îmi vină rândul. În cele din urmă, am reuşit să mă imunizez şi sper să nu mă îmbolnăvesc“, a declarat Ileana Uriciuc, pensionară. Suceava se numără printre primele judeţe în topul celor în care gripa porcină a făcut ravagii în ultimele luni. S-au înregistrat nu mai puţin de 11 decese şi peste 200 de persoane infectate cu virusul A H1N1.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite