Test de supravieţuire pentru sucevenii bolnavi de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele seropozitive se umilesc uneori şi cer bani pentru a-şi cumpăra medicamente
Persoanele seropozitive se umilesc uneori şi cer bani pentru a-şi cumpăra medicamente

Ministerul Sănătăţii a aprobat bugetul pe acest an, însă spitalele nu ştiu ce fonduri au la dispoziţie pentru pacienţii cu HIV. Din acest motiv, tot mai mulţi bolnavi întrerup tratamentul şi riscă oricând să moară. 

Spitalele din judeţul Suceava încă nu au aflat câţi bani vor primi în acest an pentru asigurarea medicamentelor necesare bolnavilor cu SIDA.

Chiar dacă bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010 este de 4,191 miliarde de lei, mai mare cu 6,06% decât cel de anul trecut, oficialii Uniunii Naţionale a Persoanelor Afectatea de HIV/SIDA (UNOPA) spun că bugetul pentru medicamente este cu 5% mai mic decât cel de anul trecut. La Suceava au ajuns în 2009 în jur de 3,8 milioane de lei.

Vieţile seropozitivilor, condiţionate de buget

„În acest moment, bugetul pe Sănătate nu este defalcat pe programe, vom şti sigur pe 3 aprilie câţi bani se vor da. Problema este că anul trecut s-a cheltuit în avans din bugetul pe 2010. Anul acesta vor fi mai puţini bani decât până acum“, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. Oficialul a adăugat că asociaţia va încerca o suplimentare de fonduri la rectificările bugetare şi va organiza o licitaţie naţională de strângere de fonduri.

Cu toate acestea, nu se ştie sigur dacă pacienţii vor avea şansă la medicamente deoarece este a patra oară în doi ani când se încearcă licitaţia, ea fiind contestată şi blocată de fiecare dată. În judeţ sunt 156 de suceveni care au nevoie de tratament complet, iar situaţia financiară nu permite niciunuia să-şi cumpere din farmacie singuri medicamentele deoarece acestea ajung şi la 10.000 de lei.

„Medicamentaţia pe o lună costă între 1.500 şi 3.000 de euro, în funcţie de gravitate. Niciun pacient nu are banii aceştia pentru a-şi continua tratamentul pe cont propriu“, a declarat Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon din Fălticeni. Dacă pacienţii seropozitivi nu-şi pot procura toate medicamentele prescrise, atunci aceştia trebuie să  întrerupă tratamentul.

„Nu ne aşteptăm la o acoperire de 100%, însă sperăm să se îndrepte situaţia deoarece dacă unul sau două medicamente ies din schemă tratamentul trebuie întrerupt, iar bolnavii pot dezvolta rezistenţă la acesta“, a adăugat Dorina Vasile. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) confirmă faptul că sunt judeţe în România unde s-a oprit de tot tratamentul din cauza lipsei medicamentelor şi au declarat că vor încerca să atragă fonduri pentru a nu repeta situaţia de anul trecut.

„Din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii nu a trimis suficienţi bani pentru medicamente în 2009, mulţi tineri bolnavi de SIDA au renunţat la tratament. Este un lucru grav, deoarece înseamnă condamnarea la moarte“, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite