Telescop-gigant pentru elevii suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Copiilor din Suceava are de la începutul acestui an cel mai mare telescop mobil din România. Este vorba de un aparat Dobsonian cu diametrul de 400 de milimetri, pentru care s-au plătit 2.500 de euro.

Profesorul Petru Crăciun, coordonatorul Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor şi al lotului olimpic al României, s-a declarat încântat de acest telescop şi a mărturisit că rezultatele obţinute sunt cu atât mai bune cu cât oglinda telescopului este mai mare. „Specific telescoapelor Dobsonian este faptul că, pe lângă oglinda parabolică, mai avem o oglindă plană, situată la un unghi de 45 de grade, astfel încât lumina care vine de la un astru se reflectă de oglinda parabolică, se întoarce înapoi şi se reflectă de oglinda plană şi, sub un unghi de 90 de grade, lumina trece prin ocular şi observăm imaginea astrelor, a unei galaxii sau a unei nebuloase, a unei planete“, a declarat Petru Crăciun.Totuşi, cele mai mari telescoape din ţară, cu diametrul de 500 de milimetri, se găsesc la Bucureşti. Dezavantajul lor este că sunt fixe.

Copii, clienţi fideli

„Cu poluarea luminoasă care există în Bucureşti, mai bine observăm noi cu telescopul nostru mai mic“, a completat profesorul Crăciun. Coordonatorii Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor spun că printre cei mai pasionaţi astronomi sunt copiii, iar motivul este acela că învaţă mitologie şi află informaţii despre constelaţii şi cer.

Festival ceresc la Observatorul Astronomic

Deschis în fiecare vineri

Pentru a-i atrage şi mai mult către acest domeniu, specialiştii organizează ori de câte ori este senin observaţii în aer liber ale obiectelor cereşti.
Cercul de Astronomie de la Suceava este deschis în fiecare vineri, între orele 14.00 şi 16.00, pentru o grupă de 15 copii (începând la grădiniţă până la cei de clasa a V-a), şi de la ora 16.00 până la ora 18.00 pentru juniori şi seniori de liceu.

Intră pe suceava.adevarul.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi evenimente din Suceava!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite