Taxaţi pentru fiecare consultaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucevenii vor fi taxaţi pentru o consultaţie cu minim 5 lei
Sucevenii vor fi taxaţi pentru o consultaţie cu minim 5 lei

De la 1 iulie, bolnavii ar putea plăti 5 lei pentru o consultaţie la doctorul de familie şi 10 lei ca să fie văzuţi de medicul specialist.

Introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale, care va fi impus de la 1 iulie, presupune alţi bani scoşi în plus de bolnavii care vor avea nevoie de doctor. Astfel, medicii vor fi obligaţi să consulte pacienţii doar pe bază de programare, iar la un program de 7 ore nu vor putea „să vadă“ mai mult de 28 de pacienţi.


„Pe restul fie îi reprogramăm, fie stăm peste program, însă nu mai suntem plătiţi pentru acele consultaţii. Nu ştim încă ce se întâmplă cu copiii, cu bolnavii cronici care vin regulat la consultaţie“, a explicat doctorul Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

Ce se ştie sigur este că bolnavii vor plăti 5 lei în plus pentru o consultaţie la medicul de familie, 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist şi 100 de lei pentru o zi de spitalizare. „Înţelegem că această coplată este adoptată din neputinţa de a face faţă la criza din sistem, însă pentru bolnavi va însemna o tragedie. E la fel ca la medicamentele compensate, însă va fi un adevărat dezastru“, este de părere Irina Badrajan.

Sucevenii sunt îngroziţi
„Nu ştiu ce o să fac dacă o să mai trebuiască să plătesc. Din pensia mea de 550 de lei abia reuşesc să-mi cumpăr toate medicamentele. Băiatul îmi ia mâncarea şi îmi plăteşte întreţinerea, de unde să mai dăm atâţia bani şi pentru consultaţii? Vor să ne bage în pământ de vii“, s-a plâns Nicolae Juravle, pensionar. Sucevenii sunt îngroziţi de ce se preconizează în sistemul medical. Ei spun că vor apela la fel şi fel de leacuri pe care le cunosc atunci când vor fi bolnavi, în loc să mai meargă la doctor.

„La o consultaţie la doctorul de familie încă e bine, dar dacă este să stau internată, de unde să scot eu 100 de lei pe zi dintr-un salariu de 750 de lei, când mai ai şi un copil acasă? Nu ştiu ce o să facem în situaţiile acestea. Mă îngrozesc numai când mă gândesc“, a răspuns Elvira Paraschivescu, coafeză.

Dacă până acum spitalele din judeţ abia reuşeau să facă faţă numărului tot mai mare de bolnavi, odată cu această măsură adresabilitatea la spitale va scădea, bolnavii îndreptându-se către medicii de familie, la care vor plăti cel mai puţin. „Deocamdată acestea sunt presupuneri, vom putea discuta punctual imediat ce apare noul ordin şi normele de aplicare deoarece în Contractul Cadru pe 2010 nu este explicat exact cum va fi“, a mai spus Irina Badrajan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite