Ţăranii alungă porcina cu muncă şi voie bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucevenii din mediul rural nu sunt stresaţi de teama gripei porcine
Sucevenii din mediul rural nu sunt stresaţi de teama gripei porcine

În unele localităţi cu cel mult 4.000 de suflete, numărul celor vaccinaţi nu depăşeşte 50. Până-n prezent, în judeţul Suceava s-au imunizat 17.523 de persoane.

Judeţul Suceava se numără printre primele judeţe într-un top al celor în care gripa porcină a făcut ravagii, aici înregistrându-se nu mai puţin de 11 decese şi peste 200 de persoane infectate cu virusul A H1N1.


Autorităţile locale şi cele centrale au declarat la unison că problema gripei noi în judeţ este extrem de sensibilă şi urgentă. Cu toate acestea, mediul rural nu pare deloc conectat la această problemă, locuitorii urmărind liniştitiţi şi fără nicio grijă ştirile despre panica generală ce a cuprins lumea.


„Nu avem timp de gripă porcină. Aici avem de muncă cu ale noastre. În plus, e aer curat, mâncăm bine şi muncim la animale. Nu are ce căuta porcina aici“,
spune Mihai Cârligeanu din Dorna Candrenilor, muncitor.

„Omu’ de rând nu se sperie“
Edilul-şef al comunei, Mafteiu Candrea, spune că până astăzi, doar 40 de persoane din cele 3.000 câte trăiesc în această localitate se vaccinaseră împotriva virusului A H1N1. Până-n prezent, s-au vaccinat 17.523 de persoane, cele mai multe în municipiul Suceava, 4.384, şi la Rădăuţi 3808 de oameni. La polul opus se află  Câmpulung Moldovenesc cu 424 de persoane şi Vatra Dornei, cu puţin peste 500 de oameni care s-au imunizat.


În localităţile rurale, numărul celor vaccinaţi nu depăşeşte câteva sute din totalul de aproximativ 460.000 de persoane. „Vedeţi-vă de treabă! De omul harnic şi muncitor nu se apropie boala. Se vorbea aici la dispensar despre A1 ăsta, dar nu s-a înghesuit lumea să se înţepe“, spune Ion Chiriluş din localitatea Frătăuţii Vechi, agricultor.

Nici în localităţile mai mari, devenite oficial oraşe, lumea nu pare deloc îngrijorată de isteria care a cuprins România. „Omu’ de rând nu se sperie cu una cu două. Cabinetele medicale au doze suficiente de vaccin şi sunt gata să facă faţă, dacă va fi cazul“, spune Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni.

Două noi centre de vaccinare în judeţ       
Locuitorii din Câmpulung Moldovenesc se pot vaccina şi centrul special amenajat în ambulatorul de specialitate al Spitalului Municipal, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 15.00. Un alt centru a fost amenajat în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Vatra Dornei şi este deschis de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite