Suceava: Lucia Puşcaşu. Tapiserul care face artă din textile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucia Puşcaşu a ales o specializare rară, cea de tapiser. Ea îmbină lâna şi materialele textile cu pastelul şi le transformă în picturi

Lucia Puşcaşu îşi pune imaginaţia în slujba creaţiei de când se ştie. Primele lucrări plastice le-a creat acasă, în satul Horlăceni din Botoşani, unde s-a născut. Atracţia pentru artă a descoperit-o în copilărie, perioadă în care obişnuia să cânte, astfel atrăgându-le atenţia părinţilor, care au îndrumat-o către Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. A susţinut examenul pentru tapiserie, fiind singurul artist din regiunea Moldovei care a ales această specializare.
„Tapiseria este cea mai apropiată artă de sufletul meu pentru că îmi oferă spaţiu să-mi exprim creativitatea. Ca să faci artă trebuie să ai răbdare, dar ca să faci tapiserie trebuie să te înarmezi cu şi mai multă răbdare“, a povestit Lucia Puşcaşu.
Pentru a realiza o tapiserie, prima dată se face o documentare a proiectului, schiţa, după care urmează mărimea, realizarea cartonului, spălatul, vopsitul, depănatul şi ţesutul lânii, iar abia apoi urmează finisarea proiectului. „O tapiserie se ţese într-o lună. Necesită foarte multă muncă şi concentrare, demersul fiind foarte greu de la idee la produs”, a spus artista. Lucia Puşcaşu deţine unul din cele opt ateliere pentru artiştii plastici profesionişti din Suceava, dar uneori ţese şi la ţesătoarea de acasă.

Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din 1990

După mulţi ani petrecuţi în atelier, unde a pus cap la cap textilele cu acuarela şi pânza, Lucia Puşcaşu a devenit membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, calitate obţinută în anul 1990. Artista nu pierde nicio ocazie să-i bucure pe sucevenii pasionaţi de frumos cu lucrările sale tonice şi pline de sensibilitate în acelaşi timp. Plasticianul este prezent la toate manifestările artistice din oraş, dar vernisează expoziţii şi în ţară şi în străinătate.

În timp a organizat şi expoziţii de grup şi tabere de creaţie, în urma cărora a obţinut numeroase premii. Printre reuşitele sale se numără Premiul Consiliului Culturii la Festivalul Concurs „Voroneţiana” pentru grafică, din anul 1985, iar în anii 1991, 1996 şi 1998 a obţinut Premiul I aceloraşi concurenţi, urmând ca în anul 2000 să obţină Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova la „Saloanele Moldovei” pentru tapiserie.

Îi place să lucreze cu copiii

Lucia Puşcaşu este profesoară de artă decorativă la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
A organizat multe expoziţii cu cei mici, participând cu ei la concursuri naţionale şi internaţionale, de unde s-a întors cu foarte multe premii. „Copiii au învăţat foarte multe de la mine, dar şi eu am avut de învăţat de la ei. Petrec mult timp cu elevii şi ajung să-i cunosc mai bine”, afirmă artista.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai mari satisfacţii de până acum?
L.P.: Cele mai mari satisfacţii le am de fiecare dată când reuşesc să fac o expoziţie personală, pentru că acolo se poate vedea cel mai bine măiestria unui artist.   
 
Care sunt obiectivele dumneavostră?
L.P.: Mă interesează soarta elevilor care termină liceul, ce se va întâmpla cu ei dacă nu îi ajută nimeni şi îmi doresc să adun cât mai mulţi artişti în filiala noastră.


ce-i place: „Îmi place să creez şi să cânt uneori. Cel mai mult mă bucură să văd că artiştii sunt preţuiţi, lucru care se întâmplă foarte rar la noi în Suceava.Totodată iubesc mâncărurile bune şi cât mai naturale”, subliniază suceveanca.

profil

născută: 31 august 1954, judeţul Botoşani

educaţie: Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti
 
experienţă: este artistă de la 10 ani

familie: căsătorită, are un băiat

ce nu-i place: „Sunt din ce în ce mai tristă că în politica dusă azi în România nu există respect faţă de om.Tinerii nu sunt ajutaţi. Nimeni nu face nimic ca să-i ţinem în ţară şi îmi displace că se pune accent pe lucruri de suprafaţă”, adaugă artista.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite