Sute de suceveni dau sânge pentru tichete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre aceştia sunt numeroşi elevi şi studenţi, iar la fiecare donare se acordă şapte bonuri alimentare. Cei aproape 260 de litri strânşi în ultimele 28 de zile acoperă necesarul de sânge al spitalelor în proporţie de 90%.

În luna februarie, 575 de suceveni au donat sânge la Centrul Judeţean de Transfuzii Sangvine (CJTS). „A fost o lună foarte bună, ţinând cont că este foarte scurtă. În luna ianuarie a acestui an am avut 467 de donatori“,  ne-a declarat Maria Pilat, directorul CJTS Suceava.

Potrivit reprezentanţilor CJTS, printre donatori s-au aflat numeroşi tineri, printre care şi elevi. „Am avut surpriza ca miercuri o clasă întreagă formată din aproximativ 30 de elevi de la un liceu din Gura Humorului să vină şi să doneze sânge. Ne bucurăm că avem donatori tineri“, a completat Maria Pilat.

Sângele Rh negativ, rar

Sângele adunat a acoperit în proporţie de 90% necesarul spitalelor, singurele probleme fiind la grupele sanguine cu RH negativ pentru că acestea sunt mai rare, implicit donatori mai puţini.

Dintre flacoanele adunate, o parte de lichid nu poate fi folosit deoarece provine de la persoane care au avut boli ca hepatita. „Încercăm să limităm acest procent printr-o selecţie mai riguroasă a donatorilor“, a mai spus şefa CJTS. Pentru sângele donat, sucevenii primesc în prezent câte şapte tichete de masă, în valoare de aproximativ 61 de lei. Reprezentanţii CTS susţin că ar putea să fie probleme în acordarea acestor bonuri alimentare deoarece la Ministerul Sănătăţii se va organiza o licitaţie pentru alegerea firmei de catering. „Ar putea apărea o problemă cu tichetele de masă pe la sfârşitul lunii martie. Noi, până atunci, sperăm să vină“, a completat Maria Pilat.

„Dau sânge o dată la trei luni din anul 1999“

Numeroşi donatori ajung la CJTS special pentru aceste tichete. „Eu vin şi donez sânge din trei în trei luni, din anul 1999.  Fac acest lucru pentru bani, pentru bonurile de masă“, ne-a declarat Eugen Săvuică, şomer în vârstă de 38 de ani. Un alt motiv pentru care sucevenii dau sânge e dorinţa de a-şi ajuta rudele aflate în suferinţă. „M-a întrebat cineva dacă un vreau să donez sânge pentru un apropiat care se află  în spital la reanimare. Am acceptat imediat pentru că îl puteam ajuta, eu am grupa sanguină zero unu. Nu este prima dată când fac acest lucru. Este bine să putem să îi ajutăm pe cei din jurul nostru“, ne-a spus Maria Băcăuanu, cadru sanitar în vârstă de 30 de ani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite