Sute de profesori, fără catedră din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vină este Ministerul Educaţiei, care a restrâns schema de personal din judeţul Suceava şi au dispărut astfel 55 de clase.

În aceste condiţii, susţin reprezentanţii IŞJ, clasele existente vor fi comasate şi umplute până la limită de elevi, respectiv 25 la gimnaziu şi 30 la liceu. În consecinţă, din toamnă se vor desfiinţa 35 de şcoli primare cu efective mici şi 12 grădiniţe. Copiii vor fi mutaţi la unităţi şcolare comunale şi vor fi nevoiţi să facă naveta.

Cei mai loviţi sunt profesorii care, fie îşi vor pierde catedra prin desfiinţarea şcolii, fie se vor bate cu zecile pentru un post de titular. Singura compensaţie va fi scoaterea la suplinire a 466 de locuri, dar acestea sunt valabile doar un an (faţă de 651 câte au fost anul trecu).

„Am dat anul trecut examenul de titularizare la limba franceză şi nu am reuşit să mă titularizez, dar am obţinut un post de suplinitor pentru un an. Nu ştiu ce o sa mă fac anul acesta. Dacă anul trecut au fost mult mai multe posturi, anul acestea concurenţa va fi şi mai mare“, ne-a spus Andreea Ţugui, profesoară.

Profesorii buni rămân pe dinafară

Catedrele insuficiente vor duce la situaţia în care profesori bine pregătiţi, cu note mari, să rămână pe dinafară. În această situaţie este profesoara de engleză  Adriana Breabăn. Anul trecut, ea a obţinut la concurs peste 7, nota minimă pentru titularizare, dar nu are post. Pentru a preda, ea a acceptat un post de suplinitor, dar în vară trebuie să participe din nou la concurs.

„Sunt profesor suplinitor la Şcoala Generală nr. 1 din comuna Satu Mare, însă doar până la sfârşitul acestui an şcolar. Sper să prind la concursul din vară un post de titular. Şansele sunt mici şi de această dată din cauză că sunt foarte puţine locuri şi mulţi candidaţi“, a spus dezamăgită Adriana Breabăn.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite