Sute de nevoiaşi lăsaţi fără masă caldă de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie sărmană primeşte de la bucătăresele cantinei cele patru pâini cu care îşi va face sfârşitul de an
O femeie sărmană primeşte de la bucătăresele cantinei cele patru pâini cu care îşi va face sfârşitul de an

Prânzul zilnic conţine mâncare în valoare de câţiva lei. Sărmanii ar putea primi chiar mai puţin, începând cu ultimele zile ale anului.

Angajaţii Cantinei de Ajutor Social din Suceava spun că, de mâine, nu vor mai putea găti o masa caldă zilnică pentru cei 460 de nevoiaşi aflaţi pe lista de beneficiari. Aceasta deorece instituţia aflată în subordinea Primăriei se va închide forţat ca urmare a deciziei guvernamentele care-i obligă pe bugetari să-şi ia concediu forţat.  Reprezentanţii Cantinei de Ajutor Social spun, totuşi, că au făcut eforturi şi au pregătit 460 de pachete cu hrană rece, pe care le vor împărţi tuturor clienţilor.


460 de lei, meniul de o săptămână al unui sărman


Fiecare asistat social va primi un litru de ulei, un kilogram de orez, un kilogram de zahăr, un kilogram de pulpe de pui, un kilogram de carne tocată, 500 de grame de parizer, 500 de grame de salam, o ciocolată, 4 pâini şi un pachet de unt. Potrivit calculelor, pachetul, în valoare de 460 de lei, ar trebui să fie suficient pentru intervalul 22-28 decembrie. Începând din 29 decembrie şi până pe 4 ianuarie, valoarea pachetului zilnic ar putea să crească dacă promisiunea şefilor Primăriei, de a suplimenta bugetul cantinei, va fi pusă în practică. 


Sărbătorile oamenilor loviţi de soartă vor fi totuşi sărace, în condiţiile în care cei mai mulţi împart „bogăţia“ coşului de la stat cu întreaga familie, compusă din mai mult de 5 persoane. „Suntem 7 suflete în casă, dar numai 5 dintre noi primim ajutor. Aştept să ne dea voie să luăm pentru toţi. Deocamdată, ne împărţim mâncarea câte puţin la fiecare“, spune Neculai Solovăstru, 47 de ani, şomer. Cu toate că sunt trataţi ca nişte fiinţe neînsemnate, asistaţii sociali sunt mulţumiţi de masa caldă pe care o primesc în timpul anului de la Cantina de Ajutor Social.

„Când sunt alegeri îţi mai bate careva la poartă să te mai întrebe de una de alta. Acum, dacă s-au dus şi astea iaraşi ne umplem de praf în colţul nostru. Dar e bine. E o masă acolo, caldă rece, aşa săracă cât este ea. E o masă“, spune Costică Avram, 81 de ani, pensionar. Alte câteva sute de nevoiaşi suceveni îşi vor petrece, cel mai probabil, sărbătorile apelând la mila publică. De la începutul anului 2009, peste 150 de asistaţi social au fost scoşi de pe lista cantinei din cauza unei hotărâri de Guvern care impunea restrângerea cheltuielilor cu 16%. „Nu ştiu cum mă voi descurca iarna aceasta. Am doar alocaţia copiilor. Soţul nu mai are serviciu, eu mai mult bolnavă“, spune Maria Anechiţei, 51 de ani, casnică.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite