Suceviţa a pierdut din nou lista UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea din Bucovina nu a fost acceptată nici în acest an pe lista monumentelor din patrimoniul internaţional. Documentaţia stufoasă, infrastructura proastă şi lipsa statisticilor au împiedicat includerea lăcaşului de cult pe lista monumentelor UNESCO.

Cel mai important pas pentru Mănăstirea Suceviţa, de a deveni patrimoiu UNESCO, nu s-a concretizat nici în acest an din cauza birocraţiei. Reprezentanţii  lăcaşului au primit 50.000 de lei pentru a pune la punct documentaţia necesară, dar în zadar.

„În noiembrie 2009 mănăstirea a primit aceşti bani pentru a se ocupa concret de dosarul pentru aderare şi aveam mari speranţe că în acest an totul va deveni realitate. Urma să fim zona cu cele mai multe monumente UNESCO din ţară“, a declarat Daniel Hrenciuc, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava (DCCPCN).

A lipsit lista cu turişti

La întrunirea Comitetului Patrimoniului Mondial, care se desfăşoară în perioada 25 iulie-3 august în Brazilia, avea să fie discutată din nou aderarea mănăstirii, după încercarea eşuată din 2009.

„Atunci a fost respins dosarul din cauză că infrastructura nu era bună şi nu puteam beneficia de toate avantajele unei asemenea includeri. Acest lucru presupunea mărirea numărului de turişti, dar pentru asta trebuie să le asiguri condiţii“, a mai spus directorul.

În urmă cu şapte ani, şapte lăcaşe de cult din Moldova au intrat în patrimoniul UNESCO, iar Suceviţa a fost lăsată pe dinafară. 

„Rămâne un lobby în continuare pentru această aderare. Banii din noiembrie 2009 au fost alocaţi pentru efectuarea unui plan urbanistic, iar documentaţia a fost completă. Vom încerca şi la anul“, ne-a spus Vasilie Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Reprezentantul DCCPCN s-a arătat foarte dezamăgit de decizia comitetului internaţional şi a lipsei de implicare din partea administraţiei locale. „Am înţeles că mai trebuia o statistică cu câţi turişti au vizitat  Mănăstirea în ultimul an, interni şi externi, pentru ca lăcaşul să fie acceptat. Lipsea însă şi infrastructura, care nu a fost pusă la punct, apa şi canalizarea“, a explicat directorul.

Lista UNESCO
În acest an, comitetul UNESCO analizează 40 de cereri de aderare. În prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial se numără 890 de situri de „valoare universală excepţională“, dintre care 689 sunt culturale, 176 naturale şi 25 mixte. Toate aceste monumente aflate în patrimoniul UNESCO se regăsesc în peste 140 de ţări.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite