Sucevenii vor avea căldură bio în doi ani
0Centrala modernă care va fi ridicată în apropiere de sediul Termica va costa aproximativ 50 de milioane de euro. La finalul lucrărilor de construcţie, care vor începe în primăvară, actualii clienţi ai Termica vor plăti 40 de euro pentru fiecare gigacalorie consumată.
Reprezentanţii firmei care a câştigat licitaţia pentru construcţia noii centrale au discutat cu edilii locali detaliile privind semnarea contractelor de concesiune. Astfel, Primăria Suceava şi societatea Termica pun la dispoziţie terenul şi utilităţile, iar firma Adrem vine cu investiţia de 50 de milioane de euro. Durata de execuţie este de minim doi ani, astfel că şansele sunt reduse ca iarna viitoare sucevenii să se încălzească cu ajutorul noii centrale.
„Aşteptăm ca într-o lună să semnăm acest contract, iar din această primăvară să demarăm construcţia la noua centrală de termoficare. În acest an am alocat 11 milioane lei pentru continuarea modernizării punctelor termice din oraş“, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei.
Rămâne acelaşi director
Directorul Termica, Constantin Plăcintă, va conduce şi noua centrală după ce, la începutul acestei săptămâni, şi-a depus demisia de la Termica. „Firma mi-a propus să conduc proiectul înainte de Sărbători şi am acceptat. Am făcut totul transparent şi mi-am depus demisia pentru a putea fi timp pentru numirea unui alt director“, ne-a spus Constantin Plăcintă, directorul Termica.
Acesta a mai spus că i-a sugerat primarului să numească în locul său unul dintre cei patru adjuncţi ai termocentralei deoarece cunosc situaţia din interior şi pot să conducă societatea.
„La propunerea mea, AGA va hotărî cine va conduce Termica. De asemenea, din discuţiile cu reprezentanţii firmei am înţeles că o parte din specialiştii Termica vor fi transferaţi la noua termocentrală“, a mai spus Lungu.
Gaze naturale şi biomasă
Noua centrală va funcţiona pe gaze naturale şi pe biomasă, fiind construită în apropierea actualei Termica, unde vor fi concesionate aproximativ opt hectare de teren. Sucevenii spun că abia aşteaptă să plătească mai puţin la căldură, având în vedere că subvenţiile nu se vor mai acorda din iarna viitoare. „E bine că se face centrala asta pentru că vom plăti mai puţin la întreţinere. Şi aşa nu avem bani“, ne-a spus Valentina Sofronie, confecţioneră.
În prezent, preţul de referinţă al gigacaloriei este de 168 de lei la care se adaugă o subvenţie de 64,65 de lei, plătită din bugetul local.