Sucevenii renunţă la concediile medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul acestora a scăzut cu 26% faţă de primele luni ale anului din cauza noului mod de acordare şi a sărăciei. În luna aprilie peste 3.600 de persoane au lipsit de la muncă pentru a-şi trata afecţiunile. Luna trecută au fost cu 1.000 mai puţine.

După modificările legislative din luna mai a acestui anreferitoare la modul de acordare a certificatelor de concedii medicale, numărul certificatelor semnate de medici a scăzut constant în fiecare lună la nivelul judeţului Suceava.


„Au fost eliberate 3.638 de certificate în luna aprilie, 3.251 în luna mai, 2.911 în luna iunie, 2.763 în luna iulie şi numai 2.695 în luna august. Asta înseamnă că s-a înregistrat o diminuare de 26% a numărului de certificate medicale eliberate în luna august comparativ cu luna aprilie“, a declarat Cristian Bleorţu, directorul economic al Casei Asigurări lor de Sănătate (CAS) Suceava.


Cer concediu medical când ajung pe patul de spital


Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că această scădere este o consecinţă şi a sancţiunilor date de CAS medicilor care au fost prinşi încălcând legea. Cei din urmă dau vina criza în care se află ţara. „Cred că această scădere nu este una reală, ci una forţată de condiţiile de viaţă. Oamenii se tem să-şi ia concediu medical pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Trebuie să fie foarte bolnavi, aproape de a fi internaţi în spital, pentru a cere concediu“, a explicat Doina Draga Buimistriuc, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.


Diferenţa dintre cifrele de anul trecut şi cele de anul acesta în ceea ce priveşte concediile medicale este covârşitoare. În august 2009 au fost eliberate 4.349 certificate medicale. Sucevenii recunosc că nesiguranţa locului de muncă îi împiedică să ceară zile libere. Mariana Istocescu este vânzătoare la un magazin alimentar din Suceava şi, cu toate că s-a îmbolnăvit de gripă, nu şi-a luat concediu. „E foarte mult de muncă şi nu avea cine să-mi ţină locul. M-am temut să nu fiu dată afară. Le-am îmbolnăvit şi pe cele două colege ale mele“, ne-a spus Mariana Istocescu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite