Sucevenii renunţă la carne pentru legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările în magazine au scăzut cu 50% faţă de vara anului trecut, singurii clienţi cu dare de mână fiind stranierii.

Produsele de pui, porc şi vită au ajuns un lux pentru numeroşi suceveni, mai ales vârstnici şi bugetari, afectaţi de reducerile salariale impuse de guvernanţi. Din cauza scăderii puterii de cumpărare, produsele de carne stau mai mult în galantare decât în sacoşele sucevenilor.

Cumpăra carne de 1 leu

„Ne-au scăzut vânzările cu 40%- 50% faţă de anul trecut. Am cumpărători care mă roagă să le cântăresc produse de 1 leu sau de 2 lei“, ne-a spus Maricica Pungă, vânzător la un magazin din Piaţa Mică.

Persoanele care au tăiat cel mai repede carnea de pe lista de cheltuieli sunt pensionarii. Mulţi dintre ei gustă carnea de porc sau pui doar de sărbători. „Nu îmi cumpăr carne decât de Paşte sau Crăciun. Salam sau şuncă, nici nu ştiu de când n-am mai mâncat. Am o pensie de 350 lei şi mă descurc foarte greu“, ne-a spus Maria Botariuc, pensionară.

Vânzătorii din carmangerii spun că, adesea, pensionarii privesc minute în şir galantarele, compară preţurile, iar apoi fie pleacă cu sacoşa goală, fie cer, de poftă, 100 de grame de carne. „Am avut cazuri în care am fost rugaţi să cântărim câte o pulpă de pui, cea mai mică. Pentru mulţi dintre bătrâni carnea a devenit un lux“, a spus Mandiţa Măgureanu, vânzătoare.

Cartofii, mult mai ieftini

Restricţii la carne şi-au impus şi sucevenii care lucrează în domeniul bugetar. „Am un salariu de 540 de lei, rată în bancă şi două fete de crescut. Cu aceşti bani ne descurcăm foarte greu. Carne cumpărăm doar o dată pe lună, să gustăm şi noi“, ne-a spus Lenuţa Vişinar, 37 de ani. Clienţii preferaţi în ultimele două luni au devenit stranierii deoarece aceştia cumpără carne de cel puţin 20-30 de lei, susţin vânzătorii.

„Se cunoaşte omul venit din străinătate. Cere mici, ceafă de porc, în general produse de grătar. Ei cumpără câte două-trei kilograme de carne şi sunt veseli“, a spus Ioan Paşcu, vânzător la o măcelărie. Sucevenii care trăiesc din pensii sau salarii mici spun că au înlocuit carnea cu orezul, cartofi şi mere ca să le ajungă banii de mâncare de la o lună la alta.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite