Sucevenii pot divorţa la primărie pentru 500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei suceveni s-au interesat la primărie despre aceste proceduri de divorţ, însă au fost chemaţi să depună cereri după 27 ianuarie, după ce se votează HCL.

Sucevenii, care au ajuns la concluzia că persoana alături de care au convieţuit după ce s-au căsătorit nu mai este potrivită şi vor să divorţeze, au acum la dispoziţie metode mult mai rapide. Aceştia pot să înainteze acum cererile de divorţ la Primăria Suceava unde pot fi separaţi în 30 de zile. Lucrul acesta este posibil în condiţiile în care ambii soţi sunt de acord şi nu au copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi. În schimbul desfacerii căsătoriei la primărie sucevenii trebuie să plătească o taxă, cel mai probabil de 500 de lei.

“Pentru îndeplinirea actelor procedurale, sunt efectuate cheltuieli de resurse umane şi materiale suplimentare, impunându-se instituirea unei taxe speciale”, a motivat Ion Lungu, primarul Sucevei. Astfel, această sumă de 500 de lei a fost propusă într-un proiect de HCL care va fi votat mâine în şedinţa de Consiliu Local.

Sucevenii care au vreun astfel de gând trebuie să ştie că cererea de divorţ trebuie semnată şi depusă în faţa ofiţerului de stare civilă de la primăria care are şi actul de căsătorie al soţilor sau la primăria din localitatea în care au locuit ultima dată. Aceştia trebuie să prezinte, de asemenea, certificatele de naştere şi copii ale acestora. În aceste condiţii, ofiţerul de stare civilă înregistrează cererile şi le dă soţilor timp de gândire 30 de zile. După această lună, dacă soţii nu s-au răzgândit, ofiţerul de stare civilă poate desface căsătoria. Dacă unul dintre soţi nu este încă hotărât, ofiţerul poate să prelugească termenul cu încă 30 de zile calendaristice.

Oamenii spun că e legea e bună pentru oamenii hotărâţi şi care vor să cheltuie mai puţini bani. “Eu cred că e bună legea asta. Aşa oamenii nu mai trebuie să umble prin tribunale să se judece să piardă timp şi bani mai mulţi pe la avocaţi. Eu am avut o prietenă care a cheltuit aproape 1.000 de lei anul trecut când a divorţat”, ne-a spus Doina Pârghie, asistentă.

Sucevenii care vor să divorţeze şi nu au acordul partenerului sau au copii minori sunt obligaţi să se adreseze instanţei judecătoreşti unde plătesc o taxă judiciară de 39 lei, însă onorariile avocaţilor pot depăşi de cele mai multe ori 500 lei, iar o acţiune de divorţ pe rolul instanţelor judecătoreşti durează în medie cinci - şase luni.

Sucevenii pot divorţa şi la notar
Aproximativ aceeaşi procedură o pot îndeplini şi notarii publici. Sucevenii pot divorţa în 30 de zile şi în faţa notarului cu preţul aceleiaşi taxe de 500 lei. Dacă soţii sunt de acord să divorţeze semnează cerere de divorţ, iar într-o lună, dacă nu se răzgândesc, sunt liberi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite