Sucevenii plătesc anual câte un leu pentru teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani sunt interesaţi să joace şi la Suceava
Actorii Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani sunt interesaţi să joace şi la Suceava

Asociaţia culturală va avea un buget anual de 100.000 de lei şi va fi finanţată de Primăria Suceava. Piesele vor fi jucate la Cinema Modern.

Proiectul „Companiei Teatrale Bucovina“, recent aprobat la nivelul municipalităţii, este echivalent cu renaşterea vieţii culturale la Suceava. Datorită subvenţiilor alocate de la bugetul local, sucevenii vor avea din nou o sală dedicată exclusiv spectacolelor de teatru. Fiecare sucevean va contribui anual cu câte un leu pentru a finanţa Compania, după modelul „daţi un leu pentru Ateneu“ aplicat în anii ’90 la Bucureşti. „Studenţii suceveni au prioritate între cei care doresc să colaboreze cu teatrul nostru. Avem un concept «tânăr» şi dorim să-l dezvoltăm împreună cu ei“, a spus Brânduşa Dăscălescu, şefa Companiei Teatrale.


Sucevenii de rând se întreabă dacă investiţia nu este deplasată în această perioadă când în judeţ sunt înregistraţi 20.000 de şomeri. „Poate era mai bine dacă investeau banii în handbalul sucevean sau mai bine ajutau mai multe familii în care acum sunt ambii părinţi şomeri“, este de părere Elena Vicol, manager. Edilii spun au încercat să dea o replică Botoşaniului, acolo unde există o trupă de teatru recunoscută la nivel naţional. „Este un fapt unic în România ca în perioada de criză să repui spiritul înaintea banului. Se simte nevoie depăşirii acestui moment prin întărire morală“, susţine Traian Apetrei, directorul Teatrului din Botoşani. Iniţial, bugetul Companiei a fost fixat la 20.000 de lei, dar a fost suplimentat până la 100.000 de lei după desfiinţarea echipei de fotbal a oraşului.


Compania a debutat cu „Plicul“ de Liviu Rebreanu


Aflaţi la a treia tentativă de revitalizare a mişcării teatrale, oamenii de cultură suceveni au optat, de această dată, pentru o soluţie de compromis. Piesele vor fi montate la Suceava, dar cei mai mulţi actori vor fi „împrumutaţi“. „Sperăm ca de această dată să fie şi cea mai trainică, mai ales că au ales o structură care a redus costurile, adică nu teatru propriu-zis, ci o companie cu sediu şi care alege actorii în funcţie de repertoriu şi tipologia piesei“, explică Traian Apetrei.


Actorii Teatrului din Botoşani se arată, de altfel, dornici să joace în spectacolele propuse de regizorii angajaţi la Suceava, dacă aceştia îi vor invita. Primul spectacol al Companiei a avut loc duminică seara, de la ora 19.00. Piesa „Plicul“, de Liviu Rebreanu, s-a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Sediu nou, la Cinema Modern
 Noul sediu al fundaţiei teatrale va fi în cadrul clădirii Cinematografului Modern. Clădirea va fi modernizată cu parter şi trei etaje, plus mansardă. Sala de teatru are 300 de locuri, cabine pentru actori şi tehnică de scenă. Până la finalizarea proiectului, toate spectacolele se vor ţine la Casa de Cultură.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite