Sucevenii infectaţi cu HIV, trataţi pe jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 143 de bolnavi de SIDA din judeţ se confruntă de mai multă vreme cu o problemă majoră. Mulţi sunt nevoiţi să întrerupă tratamentul  deoarece nu se mai găsesc toate medicamentele în farmaciile din spitale.

Sucevenii cu HIV nu pot continua să-şi administreze doar două medicamente din cinci, câte sunt necesare, deoarece starea lor de sănătate se poate înrăuţi. „Înseamnă sinucidere curată. Deoarece Ministerul nu trimite bani îndeajuns pentru tratament, bolnavii riscă să moară acasă“, a declarat Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei „Red Ribbon“ din Fălticeni.

Organizaţia are în grijă 120 de tineri infectaţi cu HIV, care aşteaptă disperaţi fonduri de la stat pentru a-şi putea continua cum trebuie tratamentul. „Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) are datoria să asigure tratamentul complet. Este vorba totuşi de bani publici, iar această instituţie are cu siguranţă o vină“, a declarat Alexandru Lăzăreanu, şeful Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava (DSP).

Tratamentul este înjumătăţit

„Considerăm nereală şi chiar răuvoitoare afirmaţia domnului director Lăzăreanu privind proasta gestionare. Toate programele naţionale de sănătate au nişte indicatori de finanaţare, un preţ de cost pe pacient, de care Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate ţin cont în repartizarea sumelor către judeţe“, a declarat Cristina Iordăchel, preşedintele CAS Suceava.

În timp ce autorităţile aruncă vina dintr-o curte în alta, bolnavii se gândesc dacă mai apucă ziua de mâine. Pentru tratamentul lunar, costul mediu este de 15.434 de lei. Necesarul pentru cei 143 de suceveni este de cinci milioane de lei. Suma primită de la CAS în 2009 se ridică la numai 2,5 milioane de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite