Sucevenii fără loc de muncă vor pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucevenii îşi depun dosarele de pensionare pe caz de boală la Serviciul de Expertiză Medicală
Sucevenii îşi depun dosarele de pensionare pe caz de boală la Serviciul de Expertiză Medicală

Cel puţin 300 de persoane îşi depun lunar dosarul pentru a obţine verdictul care-i scuteşte de muncă şi le oferă un venit. O treime din cererile de pensionare pe caz de boală sunt respinse de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

300 de suceveni se prezintă lunar la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă pentru a-şi depune dosarele de pensionare pe caz de boală. Unii şi-au pierdut capacitatea de a depune eforturi fizice în urma unor accidente sau boli, pe când alţii, rămaşi fără serviciu, vor să-şi asigure un venit stabil în fiecare lună.

„Persoanele de 50 de ani care nu-şi mai găsesc loc de muncă încearcă să obţină o pensie, să aibă un venit. Vin şi ne spun că au suferit o anumită intervenţie chirurgicală şi vor să se pensioneze, dar nu e de ajuns“, a declarat medicul Roxana Dumitrache, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Suceava.

Decizii controversate

Dintre cele 300 de dosare depuse, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din Bucureşti, unde sunt reevaluate cazurile, respinge o treime.

Bolnavii care suferă de hepatită, TBC sau cei operaţi de hernie de disc au şanse mici să treacă testul Capitalei. „Am fost internat de două ori la Iaşi şi de patru ori la Suceava. Am hepatită cronică virală B, ulcer, sinuzită. Mi-au depistat probleme şi la plămâni. M-au chemat în vară la Bucureşti, mi-au refăcut analizele şi mi-au zis să merg la muncă că sunt sănătos“, a spus Grigore Şulea, îngrijitor la o grădiniţă din oraş.

El şi-a depus dosarul pentru pensionare în primăvara acestui an, iar în vară i-a fost respins. „Nu înţeleg cum la Iaşi şi la Suceava mi-au ieşit analizele rele şi la Bucureşti totul a fost bun. Doctorii de aici mi-au zis că am toate şansele“, a adăugat el.

Reprezentanţii Serviciului de Expertiză Medicală susţin că o parte dintre aplicanţi se încăpăţânează să creadă că vor primi pensie pe caz de boală deşi nu se încadrează în criterii. Mai grave sunt însă situaţiile sucevenilor cu adevărat bolnavi care sunt respinşi pentru că sunt la limită între gradul III de invaliditate, pierderea capacităţii de muncă în proporţie de 50%, şi „apt de muncă“.

„O economistă de 51 de ani a suferit o histerectomie în urmă cu 20 de ani şi a suferit modificări hormonale. Nu i-a fost aprobat dosarul, fiind trecută cu 45% incapacitate de muncă, deci la limită“, a mai spus Roxana Dumitrache.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite