Sucevenii fac cereri pentru paşaportul cu cip fără teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O angajată a Serviciului Paşapoarte prezintă noul act de identitate
O angajată a Serviciului Paşapoarte prezintă noul act de identitate

Noul tip de paşaport va fi eliberat efectiv sucevenilor din ianuarie 2009. Sistemul care permite emiterea documentului a ajuns la Suceava pe 23 noiembrie.

Majoritatea sucevenilor se arată indiferenţi faţă de tevatura creată în jurul noilor modele de paşapoarte. Teoria conform căruia documentele biometrice ar conţine în codul de bare „numărul fiarei: 666“ nu-i sperie pe potenţialii beneficiari, ci le dă siguranţa că vor fi ajutaţi de dezvoltarea tehnologică.


„Mă gândesc că este normal ca lumea  să se schimbe, să evolueze. Nu ne putem lua după toate zvonurile, eu am de gând să-mi fac deoarece vreau să plec la fiica mea în Canada şi nu ratez această şansă din cauza faptului că preoţii spun că-i lucrul dracului“, spune Alexandra Chirica, croitoreasă.


27 de elemente de securizare în plus


Sistemul care permite eliberarea paşapoartelor biometrice a fost instalat la Suceava la începutul săptămânii trecute. Angajaţii de la Serviciul Paşapoarte preiau în această perioadă cererile sucevenilor, iar primele acte vor fi emise de la începutul anului viitor.


„Acest nou tip conţine 50 de elemente de verificare în loc de 23, cât aveau cele vechi, plus un microcip şi patru fotografii. Este mult mai sigur“, a declarat Corina Morariu, directorul adjunct  al Direcţiei Generale de Paşapoarte din România.


Primul sucevean care va ţine în mână un paşaport biometric este o femeie, Viorica Scăunaşu, în vârstă de 61 de ani, care doreşte să meargă în SUA la rude.


300 de lei, taxele pentru obţinerea documentului   


După depunerea cererii, solicitanţii trebuie să se prezinte pentru fotografie şi o probă de semnătură. Apoi, acestuia i se iau amprentele de la degetele mari.


Doritorul mai trebuie să achite o taxă de aproape 300 de lei şi să aştepte o lună până la eliberarea documentului.   Sunt şi suceveni reticenţi la paşaportul biometric. „Dacă este să ne luăm după argumentele lor, descoperim că sunt foarte bine puse la punct, iar cuvintele Bibliei ajung să se adeverească. O să ajungem să ni se implanteze semnul în frunte sau în braţ, exact ca la carte“, crede Gheorghe Iacob, şomer.


Oamenii bisericii contestă şi un cip inclus în act, care permite localizarea. „Omul, odată ce are cipul, este controlat şi nu mai are libertatea de la Dumnezeu. Nu suntem de acord, iar oamenii trebuie să înţeleagă pericolul“, a declarat Ovidiu Iacob, preot militar.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite