Sucevenii consumă tot mai puţină carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările în magazine au scăzut în acest an cu 30% faţă de 2009. Nutriţioniştii trag un semnal de alarmă privind meniul sărac al sucevenilor în preparate din carne şi susţin că acesta ar trebui completat cu lactate. 

Lipsa banilor se resimte în alimentaţie. Comercianţii susţin că vânzările produselor pe bază de carne s-au redus simţitor. „Vânzările nu mai merg. Lumea vine, se uită şi strâmbă din nas că e prea scump. Unii chiar încearcă să negocieze deşi acest lucru este imposibil“, a declarat George Drancă, comerciant. Acesta a mai precizat că vânzările cresc doar în timpul sărbătorilor importante, în rest cantităţile cumpărate de suceveni devin tot mai mici.

„Înainte vindeam carnea doar la kilogram. Acum o vând la suta de grame. Majoritatea cumpără doar câte 200 – 300 de grame de carne, exact cât să dea gust unei mâncări”, a adăugat George Drancă.


Vânzările scad constant


Comercianţii susţin că, în ultimul an, vânzările au scăzut constant, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt scăderi cu până la o treime. „Vânzările sunt cu vreo 30% mai mici. Dar scăderile nu se vor opri aici căci lipsa banilor este tot mai acută. Cred că ne paşte falimentul“, a afirmat Dumitru Lupaşcu, comerciant.


Sucevenii care nu-şi mai permit să cumpere preparate din carne susţin că aleg alte produse mai ieftine. „De unde bani de carne? Guvernul mi-a luat 100 de lei din pensie. Acum voi mânca doar pastile şi cartofi. Şi o dată la câteva luni nişte fasole, că şi alea costă acum şase lei“, a spus Eugenia Maftei, pensionară. „Decât să dau 15 lei pentru o mâncare cu carne mai bine iau nişte legume“, a susţinut şi suceveanca Ioana Moraru. Medicii nutriţionişti trag un semnal de alarmă şi susţin că aceste produse sunt necesare în orice meniu.


„În cazul în care carnea lipseşte din alimentaţia sucevenilor, acest lucru poate duce la deproteinizare şi implicit la stări de anemie şi oboseală. Pentru o alimentaţie sănătoasă trebuie consumate produse lactate astfel încât proteinele de origine animală din carne să fie compensate de către cele din lactate“, a precizat Ramona Caziuc, medic specialist în boli de nutriţie în cadrul Spitalului Judeţean din Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite