Sucevenii caută marfa fabricată pe vapor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie probează în bazar o pereche de cizme
O femeie probează în bazar o pereche de cizme

Chiar dacă sucevenii se plâng de calitatea produselor din bazar, preţurile mici îi determină să le aleagă

Produsele „made in China“ au mare căutare pe piaţa suceveană, chiar dacă sunt cunoscute ca fiind de proastă calitate. De la electronice până la îmbrăcăminte şi încălţăminte, acestea se vând mai ales în apropierea Sărbătorilor, când sucevenii caută cadouri cât mai ieftine.


În astfel de situaţii, Protecţia Consumatorului nu poate opri fenomenul, chiar dacă se fac controale şi se dau amenzi. „Ultimul control l-am făcut la sfârşitul lunii trecute. Atunci i-am verificat pe cei care vând  aparatură electrocasnică şi am confiscat marfa defectă şi fără acte de provenienţă. Noi facem controale doar la astfel de produse, nu şi la cele alimentare, unde sunt mai multe nereguli, dar nu este domeniul nostru“, a declarat Elena Oanea, directorul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Suceava.


Încălţări de unică folosinţă


La ultimul control, inspectorii OPC au dat amenzi de aproximativ 3.000 de lei, iar bazarul va fi din nou verificat, înainte de Sărbători. Sucevenii sunt conştienţi că majoritatea produselor vândute în bazar „mor“ repede, dar chinezăriile îi atrag prin preţurile foarte mici. În special încălţămintea face cu ochiul cumpărătorilor. Grămezile de papuci aruncate unele peste altele, la ofertă sau nu, scot din buzunarele sucevenilor o sumă modică, însă de mai multe ori pe an.


„Iau acum o pereche de cizme, o port până după Sărbători, apoi îmi iau alta. La 20 de lei, nici nu cer mai mult. Nu am banii toţi grămadă să-mi iau din magazine unde tot o muşama costă în jur de 100 de lei“, a spus Diana Cobuz, casnică. „Încălţămintea de aici nu ţine mult. Majoritarea încălţărilor sunt fabricate la grabă, pe cine ştie ce vapor“, mărturiseşte Veta Zugravu, bucătăreasă. Comercianţii recunosc că toate articolele sunt importate şi că sunt fabricate pe vapoare de chinezi, pentru a evita plata impozitelor. Însă, dacă omul doreşte să cumpere în cunoştinţă de cauză, atunci patronii nu se simt vinovaţi, ba chiar mai scad la preţuri.


„Aduc marfa de la Bucureşti. Este acolo un depozit mare unde ajunge marfă de la chinezi şi turci. Luăm pentru că este ieftină, însă o treime din ce iau are defecte. Aşa ies de la fabricaţie, că doar sunt făcute în grabă, pe mare“, a declarat Liviu Ciobanu, comerciant.

Lopeţi şi greble din import


Sucevenii nu cumpără doar electrocasnice, haine şi pantofi de la chinezi, ci şi unelte agricole. Furci, topoare sau greble, toate vopsite frumos, dar din aliaje slabe. Gospodarii sunt nemulţumiţi de ele.„Mi s-au îndoit coarnele la furcă din prima zi. Asta-i marfa, ce să facem? E bine totuşi că găsim în bazar, nu ştim unde să mergem în altă parte“, spune Ilie Radu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite