Suceava: Sucevenii, mai prost plătiţi decât restul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevenii, mai prost plătiţi decât restul românilor
Suceava: Sucevenii, mai prost plătiţi decât restul românilor

Ultimele statistici arată că sucevenii câştigă în medie câte 1.421 de lei pe lună, în timp ce în marile oraşe venitul este de 1.887 de lei.

Un sucevean care lucrează în domeniul prestării de servicii câştigă în medie 1.564 de lei, în timp ce angajaţii din agricultură, vânătoare, silvicultură şi piscicultură realizează venituri medii de 1.333 de lei lunar. „La noi este proastă zona pentru că oamenii sunt săraci şi rabdă de toate. Am lucrat în construcţii la Bucureşti şi am boierit. La noi în Moldova munca este plătită în bătaie de joc“, a spus Dragoş Mătrescu, muncitor.

În judeţ s-a înregistrat o scădere de 1,8 procente, adică de 26 de lei la câştigul mediu brut al salariaţilor. Astfel, salariul mediu brut a ajuns la 1.421 de lei. Sucevenii au câştigat cu 24,7 la sută mai puţin decât media pe ţară, care a fost de 1.887 de lei de persoană în luna iunie a acestui an.


Veniturile se subţiază de la o lună la alta


În ceea ce priveşte banii „gheaţă“ pe care i-au câştigat sucevenii în luna iunie sumele au fost mai mici cu 1,7 procente decât în luma mai. Salariul net, primit de suceveni în mână după o lună de muncă a scăzut în iunie, comparativ cu luna mai. Dacă în mai salariaţii primeau 1.067 de lei, o lună mai târziu venitul a scăzut în medie cu 18 lei. Dacă se face comparaţia cu întreaga ţară, sucevenii au luat cu 23,9% mai puţini bani decât restul românilor. Aceştia aveau în luna iunie un salariu net de 1.379 de lei de persoană, iar sucevenii au luat doar 1.049 de lei.


Pe de altă parte, la nivelul judeţului Suceava numărul şomerilor a crescut considerabil în luna iunie. În evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la data de 30 iunie erau înregistrate 14.109 persoane, cu 5,7 procente mai mult faţă de luna mai a acestui an. Deşi în judeţul Suceava sunt înregistraţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă 103.693 de salariaţi, acest număr este în scădere cu 0,7 procente faţă de luna mai a acestui an.


Locurile de muncă se găsesc greu


„Este din ce în ce mai greu să ai serviciu. Cerinţele sunt mari peste tot unde mergi. Deşi este cerere pe piaţă, nu se mai plăteşte aşa de bine pentru că sunt alţii dispuşi să muncească pentru mai puţini bani“, a afirmat Costel Ciobanu, şomer. În luna iunie rata şomajului în judeţ a crescut cu 1,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ce locuri de muncă sunt vacante

În săptămâna 13-20 august, cele mai multe locuri de muncă vacante din judeţul Suceava sunt în sectorul construcţiilor, pentru muncitori necalificaţi. Pe piaţa locurilor de muncă există 57 de posturi vacante pentru muncitori necalificaţi, din care 35 numai în municipiul Rădăuţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite