Sucevenii, obligaţi să plătească analizele gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii nici nu îndrăznesc să facă programări la pacienţi din cauză că nu ştiu ce bani vor avea pe viitor.

Majoritatea laboratoarelor de analize în contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) sunt în colaps: nu au fonduri şi nu onorează decât urgenţele. De exemplu, de faptul că laboratorul de analize din cadrul Policlinicii Areni nu mai are bani, sucevenii pot afla chiar de la intrare. Medicii au afişat un anunţ în care precizează că din cauza bugetului insuficient primit de la CJAS nu se mai fac programări pentru această lună. Practic, bolnavii care vin cu bilete de trimitere de la medicul de familie sau specialist sunt obligaţi să plătească investigaţiile medicale.

Suceveanca Lăcrămioara Năsăudeanu, cu toate că e coasigurat, a plătit ieri 125 de lei pentru toate analizele. „Am venit la urgenţă să îmi fac analizele la sânge şi am plătit 125 de lei. Sunt cam piperate preţurile în condiţiile acestea de criză“, ne-a spus Lăcrămioara Năsăudeanu.

Casa de Sănătate nu are fonduri
Şefii CJAS spun că laboratoarele de analize au primit anul acesta 821.000 de lei, reprezentând 77,42% din media trimestrială a anului 2010. „Alţi bani nu au mai venit pentru acest trimestru. Aşteptăm noul contract cadru să vedem cine se încadrează în noile criterii. Din acest motiv nu se fac programări pentru lunile viitoare pentru că nu se ştie dacă vor mai fi în contract cu noi“ , ne-a spus Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CJAS Suceava.

Gratuitate doar pentru cazurile urgente
În aceste condiţii, laboratoarele asigură analize gratuite doar urgenţelor medicale, gravidelor şi copiilor. „Anul trecut am avut circa 25.000 lei pe lună, însă acum, până semnăm noul contract cadru avem în jur de 23.000 lei pe lună, bani care ne ajung pentru 600 de pacienţi. Programări nu mai facem, noi asigurăm analizele urgenţelor care la noi sunt în principal bolnavii de cancer“, ne-a spus doctorul Adrian Oprea, directorul unui lanţ de laboratoare de analize din Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite