Suceava: Sucevenii neasiguraţi pun spitalele la plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevenii neasiguraţi pun spitalele la plată
Suceava: Sucevenii neasiguraţi pun spitalele la plată

Casa de Asigurări decontează spitalelor doar 1.300 de lei pentru fiecare pacient. Uneori însă unităţile medicale trebuie să recupereze de la neasiguraţi de trei ori mai mult.

Datoriile pe care le au sucevenii fără asigurare medicală, dar care primesc îngrijire în spitalele din oraş se ridică lunar la aproximativ 500.000 de lei. Chiar dacă o mare parte din sumă este decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), aproximativ 250.000 de lei, spitalele rămân cu mari datorii din cauza neasiguraţilor.

Apelează la instanţă

Aceştia nu au cu ce plăti spitalizarea. „De la spitale primim lunar tabele cu cei externaţi şi care nu au asigurare medicală. Noi decontăm parţial contravaloarea serviciilor prestate, iar apoi demarăm procesul prin care recuperăm suma”, a declarat Cristina Iordăchel, preşedintele director general al CJAS Suceava.

Câte 200 de pacienţi fără asigurare în fiecare lună

În fiecare lună ajung pe paturile spitalelor în jur de 200 de astfel de pacienţi, care ori nu au un loc de muncă şi nu şi-au făcut asigurare, ori au terminat un ciclu de învăţământ şi nu mai au asigurare de la stat. În cazul în care victima decedează în spital, cheltuielile trebuiesc plătite de membrii familiei.

Dacă aceştia refuză sunt trimişi direct în instanţă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu persoanele care cad victime agresiunilor fizice. „Dacă există un vinovat pentru rănile victimei, atunci aceasta îşi recuperează suma de bani pe care o plăteşte spitalului prin instanţă, de la agresor“, a mai adaugat Cristina Iordăchel. Aceasta a precizat că unele datorii ale spitalelor care au tratat neasiguraţi sunt vechi din 2005-2006.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite