Sucevenii, mai puţini din cauza recesiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii spun că în aceste vremuri sunt preocupaţi de supravieţuire şi mai puţin de extinderea familiei.

Doi ani de criză au apăsat greu asupra sucevenilor, atât pe plan financiar, cât şi afectiv. Mulţi tineri amână întemeierea unei familii sau aducerea pe lume a unui copil până se vor îndrepta lucrurile. „Sunt căsătorită de patru ani, dar încă nu am un copil. Vorbisem cu soţul şi îl planificasem pentru anul acesta. A venit însă criza, aşa că a trebuit să-l mai amânăm“, a oftat Raluca Enache, consilier vânzări.

Registrele maternităţilor au înregistrat lună de lună acest declin al natalităţii. „În luna februarie, în judeţ s-au născut 540 de copii, cu 100 de nou-născuţi mai puţini comparativ cu luna ianuarie“, a declarat Stelian Ruscior, şefa Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava.  Mulţi tineri sunt chinuiţi de perspectiva că nu au viitorul asigurat şi că ar putea rămâne oricând fără locul de muncă.

„Cine se mai gândeşte la făcut copii când nu are ce pune în farfurie? Statul ştie acum doar să ia, că de dat, nu prea vrea“, a declarat Mircea Hâncu, electrician.

Doar 20 de nunţi în aprilie

Evident, în aceste condiţii, tot mai puţini se gândesc şi la însurătoare. Potrivit statisticilor oficiale, în luna februarie anul acesta au avut loc 153 de nunţi, cu 106 mai puţine comparativ cu luna precedentă. Chiar şi după postul din martie, puţini şi-au jurat credinţă veşnică. După „dezlegarea“ la nunţi de după Paşte, doar 20 de cupluri au mers la Starea Civilă.

„Ne-am planificat nunta acum doi ani. De atunci am tot adunat şi, dacă nu făceam un împrumut în bancă, nu reuşeam să ne căsătorim. Toate sunt foarte scumpe şi cred că doar cei nebuni fac nuntă în această perioadă“, a declarat Lucian Busuioc, agent de vânzări.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite