Suceava: Sucevenii au încetat „cursa înarmărilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevenii au încetat „cursa înarmărilor”
Suceava: Sucevenii au încetat „cursa înarmărilor”

În ultimii doi ani, vânzările singurului magazin de arme din municipiul Suceava au scăzut cu 80 la sută.

În judeţul Suceava, cursa înarmărilor începută în urmă cu şase ani s-a mai domolit atât din cauza crizei economice, cât şi din cauza înăspririi condiţiilor legislative.

La ora actuală, în judeţ sunt 1.072 de persoane care deţin arme letale şi 1.033 de posesori de arme neletale. Aproape orice sucevean poate să achiziţioneze o armă neletală de la un magazin autorizat, în baza actului de identitate şi a unui dosar întocmit de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. În judeţ sunt doua magazine care vând arme: unul în municipiul Suceava, iar celălalt în Rădăuţi. Cei care vor să-şi îmbunătăţească abilităţile de trăgător au la dispoziţie un singur poligon autorizat, situat în apropierea municipiului Câmpulung Moldovenesc, într-o carieră dezafectată. Magazinul din Suceava vinde, de aproape 20 de ani, atât arme letale, cât şi neletale. „Vânzările la arme au scăzut cu 80% în ultimii doi ani din cauza crizei şi a înăspririi legislaţiei. În anii ’90 se cumpărau arme neletale doar cu buletinul", a declarat Ionică Amărculesei, proprietarul magazinului din Suceava. În rastele şi pe rafturile din magazin se găsesc felurite arme, de la puşti de vânătoare până la revolvere, pistoale pentru autoapărare şi arme pentru tir sportiv.

Închisoare pentru teribilism

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 26/2008
s-au înăsprit condiţiile de deţinere şi folosire a armelor de foc neletale. Utilizarea ilegală a acestora se sancţioneză cu închisoare de la şase luni la trei ani. Pentru a putea cumpăra o armă neletală, o persoană trebuie să întocmească dosarul pentru Poliţie.

Acesta trebuie să conţină evaluarea psihologică, cazierul judiciar nepătat şi chitanţele de la Trezorie pentru taxele fiscale de 110 lei. Mai urmează doar vizita la magazin cu autorizaţia pentru cumpărarea armei, actul de identitate şi banii necesari.

Preţuri pentru fiecare

Armele letale, cu glonţ, costă între 2.200 şi 6.500 de lei. Carabinele variază între 1.800 şi 7.000 de lei, iar puştile de vânătoare între 800 şi 6.000 de lei. Muniţia pentru armele letale are preţuri cuprinse între 2 şi 28 de lei. Armele neletale costă între 200 şi 2.700 de lei. Acestea folosesc cartuşe cu încărcătură de avertizare, bile de cauciuc sau încărcătură de gaz paralizant, care costă de la 2,5 la 7 lei bucata.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite