Sucevenii, copleşiţi de roiuri de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înmulţirea insectelor a fost favorizată de ploile abundente din ultimele săptămâni şi de lipsa acţiunilor de dezinsecţie. Asociaţiile de locatari au fost somate de Primărie să cureţe subsolurile blocurilor pe cheltuială proprie.

 Mai ales seara, sucevenii nu pot sta afară prin parcuri sau grădini deoarece sunt atacaţi de ţânţari. Iar noaptea, fără pastile sau plase împotriva micilor insecte nu se poate dormi. „Sunt înfiorător de mulţi  ţânţari în faţa scării. Acum, vara, ar trebui să putem sta afară pe bancă sau să ne plimbăm în parc, dar ne pişcă peste tot“, a spus Mihaela Morar, mămică. Numeroşi suceveni susţin că reprezentanţii Primăriei ar fi trebuit să înceapă o campanie de dezinsecţie în urmă cu o lună pentru că se ştie că ploile favorizează înmulţirea acestora.


„Cred că ţânţarii sunt scăpaţi de sub control. Dacă Primăria ar fi dat cu soluţii din iunie, când au început ploile, nu s-ar fi ajuns în situaţia să te atace roiul de ţânţari“, a spus Cristi Macovei, inginer.


Dezinsecţie doar în parcuri


În replică, şefii Primăriei susţin că în atribuţiile lor nu intră dezinsecţia subsolurilor blocurilor, ci doar parcurile şi instituţiile aflate în subordine. „Cele mai multe reclamaţii au venit din partea locatarilor blocurilor. În subsolurile şi pe scările imobilelor roiesc cei mai mulţi ţânţari“, ne-a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Acesta a mai precizat că va angaja o firmă pentru a curăţa parcurile din oraş, iar în şcoli nu va interveni deoarece acum nu se fac ore.

Amenzi de 3.000 de lei


Totuşi, pentru a răspunde reclamaţiilor sucevenilor, viceprimarul a somat Asociaţiile de locatari să stârpească ţânţarii din subsoluri. „Am făcut o adresă prin care reprezentanţilor asociaţiilor li se recomandă să analizeze  sesizările împotriva ţânţarilor şi să acţioneze conform legii. Dacă nu ţin cont de sesizări vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei“, a mai precizat Lucian Harşovschi.


Somaţiile Primăriei n-au ajuns încă la Asociaţiile de locatari. „Dacă vom primi plângeri, deşi nu am primit adresa de la Primărie încă, vom face dezinsecţia pe scări, dar oamenii vor plăti de la ei. Ţânţarii vin mai ales din copacii de pe domeniul public. Ar trebui o dezinsecţie pe municipiu, nu pe scări“, a spus Dalia Popovici, administratora asociaţiei Arini Observator. Pentru dezinsecţia scărilor de bloc şi a subsolurilor este nevoie de semnăturile a jumătate plus unul dintre locatari.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite