Suceava: Sucevenii revin la roşia autohtonă, de grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevenii revin la roşia autohtonă, de grădină
Suceava: Sucevenii revin la roşia autohtonă, de grădină

Atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii susţin că în ultimele luni a dispărut o bună parte dintre fructele şi legumele de import.

De la începutul anului, pe tarabele sucevene au început să revină produsele agricole naturale. Comercianţii au început să renunţe treptat la produsele achiziţionate din import sau de la en-gros-uri. În schimb, comercializează din ce în ce mai multe vegetale din grădina proprie sau de la ferme ce produc legume în cantităţi mari, dar fără îngrăşăminte chimice.

„Am observat că în ultimele luni nu se mai vând produse de en-gros aşa cum se vindeau altă dată. Bineînţeles, ar mai fi un mic detaliu, şi anume că sunt câţiva comercianţi care amestecă mărfurile. De exemplu, printre roşiile bune de grădină ale lor mai pun şi roşii luate de la depozit, care au calitatea mai proastă”, este de părere Lorina Ghenghea, pensionară.

Legume „îngrăşate” cu hormoni

Pe de altă parte, precupeţii au început să fie tot mai inspiraţi de „moda eco” şi de noile magazine cu produse 100% fără aditivi chimici.  „Am văzut la televizor că lumea tot caută magazine dintr-astea ecologice, cu legume 100% naturale. Dar astfel de produse sunt destul de scumpe. Să cumpere de la mine, că tot la fel e roşia şi nu costă atât de mult”, susţine Elena Micuţariu, vânzătoare în Piaţa Centrală.

Reprezentanţii Administraţiei Pieţelor Suceava recunosc şi ei că au crescut vânzările la produsele tradiţionale, dar susţin că profiturile se menţin şi la cei care vând produse de import. „Ideea este că există o tendinţă de a ridica agricultura de curte la un nivel industrial. Se urmăreşte profitul maxim şi de aceea se comercializează en-gros sau se aduce din import. Din acest motiv, se şi tratează vegetalele cu îngrăşăminte şi alte substanţe hormonale care cresc masa şi volumul produselor într-un timp foarte scurt”, explică inginerul Aurel Radiş, reprezentant al Administraţiei Pieţelor Suceava.

Diferenţele de preţ

Roşii: 3 lei/kg de la ţară, 3 lei din import
Ardei gras: 4 lei/kg de la ţară, 3,50 lei din import
Afine: 8 lei/kg din pădure, 12 lei din import
Pătrunjel: 1 leu/legătură din grădină, 0,5 lei import 
Ciuperci: 6 lei/kg din pădure, 4,5 lei din import

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite