Suceava: Sucevenii, ademeniţi cu aur de la turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevenii, ademeniţi cu aur de la turci
Suceava: Sucevenii, ademeniţi cu aur de la turci

Vânzătorii ambulanţi de bijuterii din aur câştigă în fiecare săptămână de pe urma excursiilor făcute în ţările orientale salariul mediu pe o lună.

În jur de 30 de suceveni pleacă în Turcia săptămânal pentru a cumpăra bijuterii din aur, pe care le vând ulterior în ţară. Întrucât cumpără gramul de aur cu 20 de dolari, aproximativ 55 de lei, iar în ţară îl vând cu 85 sau 90 de lei, ei ajung să-şi scoată dintr-o singură cursă chiar şi 1.000 de lei.

„Nu aduc mult aur că mi-e frică să nu mi-l confişte la vamă, la Giurgiu. Când iau mai multe bijuterii, jumătate de kilogram sau mai mult, le mai dau la alţii prin autocar să mi-l treacă, contracost. De doi ani fac asta şi nu-mi mai trebuie serviciu. Câştig de patru ori mai mult decât un salariu mediu", povesteşte Oana P., comerciant.

Afacerea în rate
este profitabilă

Biletul dus-întors costă 350 de lei, investiţie pe care sucevenii şi-o scot înzecit din profitul obţinut în urma vânzărilor. „Eu plec o dată pe săptămână. Îmi ajunge. Am prietene din Bucureşti care fac două curse, dar mi se pare prea obositor. Aurul îl vând în rate, banii toţi în mână nu prea are lumea să-i dea. Chiar şi aşa, merge", a mai adăugat Oana. În Suceava există trei firme mari de turism care transportă pasageri spre Istambul şi Atena, unde comercianţii ştiu să vorbească în limba română la orice colţ de stradă.

„De la noi pleacă în medie zinic câte cinci pasageri. Sunt zile în care avem şi şapte şi zile în care avem doar patru. Sunt cam aceiaşi în fiecare săptămână, pasageri fideli. Pentru excursii nu prea avem doritori, foarte rar mai pleacă oamenii în vacanţe, în concediu", spune Magdalena M., secretară la o agenţie de turism.

„La vamă poţi
trece şi un mort"

Chiar dacă verificările de la vamă sunt obligatorii pentru toţi, târgoveţii ştiu să iasă basma curată. Uneori li se mai confiscă din marfă, însă şi aceste pierderi sunt scoase din profitul sigur. Unii susţin că pentru a putea trece liberi, fără să fie tras autocarul „la canal", locul unde toată marfa este dată jos şi verificată, dau şpagă la vameşi.

„Am lucrat ca hosstes pe autocar şi n-am cunoscut om care să meargă din plăcere în Turcia. Toţi au afaceri cu aur şi haine de firmă. Din asta trăiesc. La vamă poţi trece şi un mort, dacă dai şpagă. Se face cheta în autocar şi se strâng în jur de 300 de dolari, atât la bulgari, cât şi la români", a declarat Elena D., studentă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite