Suceava: Sucevencele ţin mai mult la frumuseţe decât la sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevencele ţin mai mult la frumuseţe decât la sănătate
Suceava: Sucevencele ţin mai mult la frumuseţe decât la sănătate

Tot mai multe femei folosesc ultravioletele artificiale pentru a-şi menţine bronzul estival

Şedinţele la solar uşurează buzunarele tinerelor cu aproape o sută de lei lunar. Dermatologii interzic solarul, mai ales în cazul celor care au aluniţe.

Pentru a arăta bine, sucevencele fac sacrificii care le pun uneori în pericol viaţa. Unul dintre trucurile la care apelează acestea, în extrasezon, este bronzul artificial la saloanele de specialitate.

Pentru o şedinţă de 4 minute femeile scot din buzunar în jur de 15 lei, nu foarte mult dacă este să ne gândim la faptul că există femei în România care apelează şi la operaţii de pigmentare permanentă a pielii. „Merg la solar o dată pe săptămână pentru a-mi păstra bronzul de la mare. Nu este scump. Fac orice ca să arăt bine“, povesteşte Oana Câşlaru, secretară.

Femeile cu aluniţe, risc mare de cancer

Un abonament lunar nu ajunge la mai mult de 90 de lei, sumă pe care majoritatea sucevencelor preocupate de aspectul lor fizic şi-o permit. Însă riscurile înfrumuseţării sub ploaia de raze nocive sănătăţii cresc cu fiecare şedinţă. „În special femeile care au aluniţe pe corp trebuie să se ferească de solar. Cele tip pistrui nu sunt un pericol, însă cele ieşite în relief prezintă un risc ridicat şi pot provoca declanşarea cancerului. Nu recomand expunerea repetată la solar. Mai mult de două şedinţe sunt periculoase, ajung să se producă radierea organismului“, a declarat Maricica Haba, medic dermatolog.

Abuzul se lasă cu arsuri

Ultravioletele (UV) artificiale folosite în solar au fost catalogate cancerigene de specialiştii Centrului Internaţional de Cercetare a Cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătătăţii.

În urma unor studii ştiinţifice, cercetătorii au constatat că expunerea la UV artificiale înainte de 30 de ani creşte cu 75% riscul de melanom, forma cea mai agresivă de cancer de piele. În ciuda riscurilor, sucevencele nu renunţă cu una cu două. „Pentru un bronz uniform şi frumos este nevoie de mai multe şedinţe de câte 3-4 minute fiecare, cu pauze de câteva zile între ele. Altfel pot apărea mâncărimi sau arsuri ale pielii. Am avut cliente care s-au grăbit pentru că urmau să meargă pe la cununii, petreceri şi voiau în scurt timp un bronz accentuat“, povesteşte Roxana Vieru, cosmetician la un solar.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite