Suceava ocupă locul I pe ţară după rata de promovabilitate la Bacalaureat (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în acest an elevii suceveni au obţinut cel mai mare procent de promovabilitate la examenul naţional de Bacalaureat, chiar dacă este cu peste 20 la sută mai mic decât cel de anul trecut.

UPDATE ora 14.00: Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ este pe primul loc în Suceava, după rata de promovare a Bacalaureatului, de 99,5%. Locul II i-a revenit Colegiului „Mihai Eminescu“, cu un procent de promovare de 98,95%, surclasând Colegiul Naţional „Petru Rareş“, care ocupă în acest an locul III, cu 98,68% elevi promovaţi.

În continuare, topul promovaţilor la examenul naţional de Bacalaureat este completat de Colegiul de Artă (97,14%), Liceul cu Program Sportiv (88,11%), Colegiul Economic (83,19%), Colegiul de Informatică (70,92%). Dintre colegiile tehnice, cel mai bine s-a clasat „Al. I. Cuza“, cu un procent de promovare de 53,57%, urmat de „Petru Muşat“, cu 25,34%, Colegiul de Industrie Alimentară (19,01%) şi „Samuil Isopescu“, ultimul din clasament, unde au promovat 13,11% dintre candidaţii care au susţinut examenul.

La capitolul absolvenţi ai liceelor particulare, Şcoala Filadelfia se bucură şi în acest an de un procent de promovabilitate mare, şi anume 80,95%, în schimb celelalte două licee din municipiu au obţinut procente mici. La Liceul „Virgil Madgearu“ au promovat 55,1% dintre candidaţii evaluaţi, pe când la Liceul Particular nr. 1 doar 12,37%

UPDATE ora 13.30: Suceava îşi păstrează locul fruntaş după rezultatele la Bacalaureat deoarece judeţul nostru este, în continuare, printre cele cu un număr mare de olimpici, după spusele inspectorilor şcolari. Diferenţa semnificativă de procentaje, comparativ cu anul trecut, este pusă pe seama slabei pregătiri a elevilor proveniţi de la fostele şcoli de arte şi meserii (SAM). „După desfiinţarea şcolilor profesionale, aceşti elevi s-au trezit că trebuie să dea Bacalaureatul, fără să vrea. Ei fiind pregătiţi să practice o meserie, evident că sunt antitalent la matematică şi că au tras procentul de promovare în jos“, a explicat Vasile Monacu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. În acelaşi timp, printre celelalte cauze care au contribuit la scăderea ratei de promovare la nivel de judeţ a Bacalaureatului, enumerate de inspectorul Vasile Monacu, s-ar regăsi şi elevii care nu vor să mai înveţe, unii profesori care nu şi-au făcut treaba cu foarte mult simţ de răspundere, dar şi părinţii care nu urmăresc situaţia şcolară a copiilor lor. „Această scădere a procentului de promovare are loc de câţiva ani încoace, dacă ar fi să comparăm cifrele din anii trecuţi“, a punctat Vasile Monacu.

La matematică s-a picat pe rupte, cu note foarte mici. „Matematica a pus probleme foarte mari, chiar şi la colegiile foarte bune. La limba română s-au luat note foarte mari, comparativ cu anii trecuţi. Cred că este vorba despre complexitatea subiectelor, nu de pregătirea candidaţilor“, a declarat Daniela Dungeanu, vicepreşedintele centrului de examen de la Colegiul Alimentar Suceava.

Potrivit centralizărilor realizate de „Adevărul“, doar 44 la sută din candidaţi au trecut examenul naţional de Bacalaureat în acest an. Diferenţa faţă de  anul trecut, când de asemenea rezultatele au fost catalogate drept „cele mai proaste din istorie“, este uriaşă: peste 20 de procente.

Suceava ocupă şi în acest an prima poziţie în ierarhia judeţelor, cu un procent de 65,03 la sută. Este urmat de Harghita (64,03 la sută), Constanţa (60 la sută) şi Sălaj (58%).

Citiţi şi: Rezultate Bacalaureat 2011 Suceava: Dezastru la afişarea rezultatelor (UPDATE)

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite