Sucevenii își tratează măselele la 100 de km distanţă de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Suceava are un singur cabinet stomatologic de urgenţă cu şase medici. Media zilnică este de 15-20 de pacienţi care beneficiază de proceduri minimale, cum ar fi calmarea unei dureri sau aplicarea de pansamente.

În judeţ există un singur cabinet stomatologic de urgenţă, care funcţionează în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean Suceava. Acesta este deservit de patru dentişti care asigură gărzile şi alţi doi care vin din reţeaua de medicină şcolară.
Aglomeraţia este la ordinea zilei, mai ales acum în perioada concediilor, când stomatologii curanţi nu sunt la cabinete, dar şi pentru că procedurile de aici sunt gratuite atât pentru asiguraţi, cât şi pentru cei care nu plătesc CAS.

Program non-stop

Pacienţi din toate colţurile judeţului vin la cabinetul stomatologic de la Spitalul Judeţean Suceava, media zilnică de prezentare fiind de 15-20 de persoane.
„Toată lumea care are probleme acute dentare ajunge la Unitatea de Primire a Urgenţelor, la acest cabinet, pentru că este singurul din judeţ care funcţionează în regim de 24 de ore. Avem pacienţi şi de la 40, 50 sau 100 de kilometri distanţă“, a declarat Tiberiu Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava. Procedurile care se efectuează în acest cabinet sunt minimale şi se referă în general la calmarea unei dureri sau aplicarea de pansamente.

„Atragem atenţia că aici nu se pot face toate manoperele stomatologice. Se face doar calmarea durerii, se aplică pansamente temporare, se poate reduce o luxaţie dentară, o luxaţie de mandibulă, dar următorii paşi vor trebui să fie făcuţi în Secţia de Chirurgie Maxilo-facială sau într-un cabinet stomatologic“, a precizat Tiberiu Brădăţan.

La nivelul judeţului sunt înscrişi în Colegiul Medicilor peste 350 de medici stomatologi. În afară de cei care lucrează la Spitalul Judeţean, niciunul nu asigură permanenţă pentru cazurile de urgenţă, cu toate că deontologia profesională le cere acest lucru. „Legea este ambiguă şi nu este reglementată modalitatea de plată pentru aceste cazuri. Exista o hotărâre a Ministerului Sănătăţii care cerea ca în fiecare oraş să existe un cabinet de urgenţă sau medicii să asigure permanenţa prin rotaţie. Acum nu poţi, legal, să-i obligi“, a explicat Ioan Costea, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava. Astfel, s-a ajuns ca medicina stomatologică de urgenţă să nu fie rentabilă chiar dacă populaţia are mare nevoie de ea. „Statul spune că asigură medicină de urgenţă, chiar gratuit, dar cine să facă asta?“, a concluzionat medicul Costea.

Conducerea Spitalului Judeţean Suceava intenţionează să modernizeze cabinetul stomatologic din Unitatea de Primire a Urgenţelor, prin achiziţionarea a două scaune, cu tot cu aparatură, dar şi mobilier nou. Potrivit lui Tiberiu Brădăţan, procedura de modernizare a ajuns în stadiul de licitaţie, iar modernizarea cabinetului va însemna un confort crescut pentru pacient, dar şi un act medical de mai bună calitate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite