Primarii localităților sucevene calcă legea în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul din oraşul Salcea a ajuns în instanţă pentru că i-a retras directorului şcolii din localitate calitatea de ordonator terţiar de credite. Prefectura Suceava a descoperit, în decursul acestui an, 30 de hotărâri şi dispoziţii ilegale date de autorităţile locale de pe teritoriul judeţului.

Instituţia Prefectului a verificat în prima jumătate a acestui an 44.584 de acte emise de consiliile locale şi de Consiliul Judeţean Suceava. Astfel, au fost depistate 30 de hotărâri şi dispoziţii ilegale. La solicitarea prefectului, 18 dintre acestea au fost modificate sau revocate, 11 sunt în curs de reanalizare, iar într-un caz autorităţile au ajuns în instanţă.

A vrut să afle salariile profesorilor

Este vorba despre o dispoziţie prin care primarul oraşului Salcea i-a retras calitatea de ordonator terţiar de credite directorului şcolii generale din localitate.

„Această atribuţie este stabilită de legiuitor directorului unităţii de învăţământ şi nu poate fi retrasă, prin act administrativ, de către autoritatea publică locală. S-a solicitat reanalizarea acesteia, iar pentru că emitentul nu a dat curs solicitării, pe 11 iulie s-a promovat acţiune în contencios administrativ“, precizează prefectul Sorin Popescu.

Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce a refuzat să revoce dispoziţia ilegală. Membrii de sindicat susţin că în luna mai, primarul Ilie Lungu a solicitat şcolii din localitate statele de plată în original, cu numele şi salariile angajaţilor, deşi nu avea dreptul. Jurista şcolii i-a înmânat o listă doar cu sumele pe care angajaţii trebuiau să le încaseze şi atunci primarul a dat dispoziţia ilegală.

„Este un abuz în serviciu. Liderul de sindicat şi directorul Cătălin Huţu ne-au anunţat, iar noi am sesizat Prefectura. După ce a verificat situaţia, prefectul a cerut să fie revocată dispoziţia pentru că este ilegală“, a declarat Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia“ FEN Suceava, la care este afiliată Şcoala cu clasele I-VIII Salcea. Cele 18 acte administrative care au fost revocate sau modificate la solicitarea Prefecturii au fost emise sau adoptate de primăriile localităţilor Horodnic de Jos, Ipoteşti, Broşteni, Arbore, Izvoarele Sucevei, Ilişeşti, Valea Moldovei, Grămeşti, Vicovu de Jos, Voitinel, Siminicea, Dorneşti, Volovăţ şi Salcea.

Alte 11 acte emise de edilii din Dolhasca, Ipoteşti, Dărmăneşti, Poiana Stampei, Mănăstirea Humorului, Udeşti, Ilişeşti, Slatina, Horodnicu de Sus şi Voitinel sunt în curs de reanalizare. Acestea vizează acordarea unor sporuri, vânzarea de terenuri, stabilirea unor taxe sau organizarea păşunatului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite