Sucevenii care plătesc reabilitarea scapă de impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine şi-a izolat locuinţa pe cont propriu este scutit de taxe timp de şapte ani. Proprietarii trebuie însă să fi avut autorizaţie de la Primărie. Nu sunt vizaţi de prevederile legii cei care şi-au termoizolat doar apartamentele proprii.

O condiţie pentru scutirea de la plata impozitelor este ca apartamentele proprietarilor care solicită acest lucru să fie incluse într-un proiect mai amplu de reabilitare. „Primăria nu eliberează niciodată autorizaţie de construcţie pentru un singur apartament, iar una dintre condiţiile necesare pentru scutirea de la plata impozitelor este deţinerea unei astfel de autorizaţii“, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc.

Pentru ca să beneficieze de noile prevederi legale, sucevenii trebuie să facă dovada că au avut un proiect de reabilitare termică a scării sau a întregului bloc, că au respectat planul şi că la finalizarea lucrărilor s-a făcut un audit energetic de către o persoană sau o firmă specializată.

Încă nu a fost stabilită perioada exactă pentru care vor fi scutite de taxe şi impozite pe locuinţă persoanele care şi-au termoizolat blocurile pe cont propriu. Aceasta diferă în funcţie de valoarea investiţiei care este precizată în raportul de audit. „Va fi necesar să discutăm şi să facem un proiect de hotărâre pe care să-l adoptăm într-o şedinţă de Consiliu Local. Termenul de şapte ani stipulat acum în lege este vag“, a precizat viceprimarul Seredenciuc.

Bloc vechi, condiţie necesară

Nu pot beneficia de scutire la plata impozitelor persoanele care şi-au reabilitat clădirile nou construite, ci doar cele care locuiesc în blocuri ridicate în perioada 1950-1990. Circa două treimi din suceveni au realizat lucrări de termoizolare a locuinţelor pe cont propriu, dar numai jumătate dintre ei aveau autorizaţii eliberate de Primărie. „Eu am avut doar certificat de la Comisia de Urbanism. Credeam că este suficient, doar nu extindeam construcţia. Dacă ştiam că nu voi mai plăti impozit, îmi luam şi acel certificat“, a spus Maria Coruţ, locatară a unui bloc din cartierul George Enescu.

Legea 158/2011, care prevede creşterea performanţei energetice a blocurilor, a fost deja publicată în „Monitorul Oficial“ şi este în vigoare. Persoanele care au dreptul să beneficieze de prevederile ei se pot prezenta la Primărie cu proiectul, autorizaţia de construcţie şi raportul de audit.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite