Gunoaie depozitate de-a valma în Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 5% din deşeurile menajere aruncate în municipiul Suceava sunt colectate selectiv de către locuitori. Edilii susţin că nu pot da amenzi mai ales celor care locuiesc la bloc deoarece nu-i pot identifica pe locatarii care aruncă resturile într-un singur loc.

La un an de la decizia privind colectarea selectivă a resturilor menajere, şefii oraşului susţin că foare puţini suceveni s-au obişnuit cu ideea de a separa încă din apartament plasticul de hârtie şi de celelalte deşeuri.
Practic, doar 5% din deşeurile ridicate de muncitorii de la firma de salubrizare a oraşului sunt deja împărţite. Aceştia, la rândul lor, selectează resturile menajere înainte de a le transporta la rampa ecologică de la Botoşani şi ridică procentul de colectare selectivă la 30%.

Amenzi între 100 şi 500 de lei

Deşi în zonele de colectare a gunoiului au fost montate pubele speciale pentru hârtie, plastic, metal şi sticlă, numeroşi suceveni le ignoră. „Încă nu a intrat în conştiinţa locatarului că trebuie să respecte legea. Mulţi atâta ştiu, să arunce gunoiul la pubelă. Oare e chiar aşa greu să pună sticlele de plastic în locul lor? E mai uşor de ignorat“, este de părere Cristian Maftei, locatar în cartierul „George Enescu“.

Şefii municipalităţii susţin că sucevenii nu pot fi sancţionaţi pentru că depozitează de-a valma resturile menajere. Singurii care pot fi controlaţi în ceea ce priveşte modul în care respectă colectarea selectivă a deşeurilor sunt cei care locuiesc la casă deoarece sunt răspunzători pentru ceea ce duc la poartă în aşteptarea serviciului de salubrizare. În cazul lor, amenzile variază între 100 şi 500 de lei. În ceea ce priveşte locatarii de la bloc, şefii Primăriei spun că nu au cum să aplice sancţiuni deoarece nu se poate stabili cine a aruncat gunoaiele nesortate. „Este vorba de modul în care sunt educaţi oamenii. Trebuie educaţi să depoziteze selectiv gunoiul“, a spus un sucevean.

Groapă de gunoi modernă, la Moara

„Încă nu am făcut bilanţul pentru acest an şi nu avem datele exacte. La sfârşitul lunii martie, economia făcută la buget a depăşit un milion de lei. Oamenii încep să înveţe să depoziteze selectiv gunoaiele“, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi. În prezent, gunoiul de la Suceava este transportat la rampa ecologică de la Botoşani, iar costul unei maşini ajunge la 1.300 de lei.
Costurile vor fi reduse semnificativ când va fi terminată groapa ecologică de la Moara. Aceasta se va întinde pe 7,5 hectare de teren şi va asigura procesarea a 100.000 de tone de deşeuri pe an. Investiţia costă 4,36 milioane de euro, banii sunt asiguraţi din fonduri structurale, iar termenul de finalizare este 2013.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite