Suceveanul Doru Halip a strâns lumea în peste un milion de fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotograful şi-a prezentat munca în expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate, iar pozele i-au adus premii internaţionale. A reuşit să surprindă 1.600 de oameni într-o singură fotografie.

Dacă ar pune pozele una lângă alta, Doru Halip ar reconstitui Suceava centimetru cu centimetru prin fotografiile pe care le-a realizat.
În 18 ani de carieră, a imortalizat oameni, expresii, peisaje, elemente urbanistice sau de natură atât din România, cât şi din străinătate. Munca şi-a prezentat-o în numeroase expoziţii personale în Suceava, Iaşi, Bucureşti, Arad, Craiova sau New York. Să transpui în imagini o idee, un sentiment sau o stare care să-i vorbească celui care o priveşte este mai greu decât să scrii un roman.

Privind în urmă, artistul nu-şi poate ascunde un zâmbet referitor la momentul în care şi-a descoperit pasiunea pentru arta fotografică. Ba chiar a început cu stângul, dar acest lucru nu a făcut decât să-l impulsioneze şi să ajungă, în timp, să ia premii pentru profesionalismul său. 

„Fotografia am descoperit-o dintr-o pură întâmplare, în 1992, la Câmpulung Moldovenesc, când un coleg de liceu mi-a lăsat pentru un weekend un aparat foto Zenit. Am fost atât de fascinat, încât imediat mi-am cumpărat patru filme ORWO şi m-am dat la fotografiat crezând că e de ajuns să pun aparatul la ochi pentru a face poze. Abia dacă am avut zece fotografii din care se înţelegea ceva. Din acest motiv fotografia a devenit cea mai mare provocare a mea“, îşi aminteşte Doru Halip primii paşi în cariera sa.

S-a înscris la cercul foto de la Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc. După finalizarea studiilor liceale, în 1993, a vrut să se înscrie la Facultatea de Jurnalistică din Bucureşti, însă i se cereau cunoştinţe despre politica contemporană, astfel că a amânat planurile iniţiale şi s-a angajat ca fotoreporter la un cotidian din Suceava.

Cursuri de fotografie la New York

„Odată intrat în hora presei, foarte greu am reuşit să mă mai desprind. Am lucrat pentru presa suceveană fiind în acelaşi timp colaborator foto la numeroase publicaţii şi agenţii din ţară“, a spus Doru Halip. Următorul pas în cariera sa de fotograf a fost angajarea, în anul 2000, într-o corporaţie care l-a trimis pe vase de croazieră, meserie pe care a practicat-o vreme de cinci ani.  A ajuns în Chicago, iar apoi a urmat cursuri de doi ani la Institutul de fotografie din New York. În prezent, se poate mândri cu un portofoliu de peste un milion de fotografii. „Cea mai grea provocare a fost să fac o fotografie de grup cu 1.600 de persoane“,  îşi aminteşte fotograful Doru Halip.

Întrebări şi răspunsuri
Ce succese v-au adus pozele realizate?
Am participat la peste 20 de concursuri şi saloane de fotografie din ţară şi străinătate şi m-am întors acasă de la fiecare cu câte o distincţie. Am obţinut medalia de argint la Salonul de fotografie de la Arad, locul I la secţiunea „Mouvement and motion“ a concursului organizat de The International Society of Professional Wedding Photographers în 2010 şi locul I la concursul de fotografie „Sea View“, pe care îl consider cel mai important, pentru că am concurat cu 200 de fotografi profesionişti.
Ce sacrificii aţi făcut pentru pasiune?
Mi-am vândut maşina, o Dacia, şi am făcut şi un credit bancar pentru aparate. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite