125 de percheziţii în casele contrabandiştilor suceveni (UPDATE, FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audieri la DIICOT Suceava
Audieri la DIICOT Suceava

Un jandarm din municipiul Suceava, un poliţist din Siret şi un consilier local din localitatea Grămăşti sunt cercetaţi alături de alte 164 de persoane implicate în traficul cu ţigări

UPDATE: ORA 18.00

Reprezentaţii Vamei Siret susţin că în această acţiune nu au fost implicaţi angajaţii lor şi din această cauză nu au detalii despre cele întâmplate. „Noi confiscăm uneori doar 10-20 pachete de ţigări. Nu ştiu cum au fost introduse 1.400 de pachete de această dată", a spus Liana Barbu, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale Vamale.

UPDATE: ORA 16.30

La ora 16.30 audierile sunt în toi. Rudele celor aduşi la Parchet aşteaptă nerăbdătoare rezultatele audierilor. Cu fiecare minut care se scurge devin tot mai irascibile şi mai agresive. Cer insistent informaţii de la ofiţeri, încearcă să le trimită apă celor care sunt de dimineaţă acolo, refuză să ofere orice declaraţii despre cele întâmplate. „Eu am venit aici pentru băiatul meu. Nu vreau să se lege nimeni personal de mine, nu vreau să fiu întrebat nimic", a spus tatăl unui suspect de contrabandă.

Un avocat care apără câţiva învinuiţi încearcă să liniştească rudele celor ce se află de jumătate de zi la audieri.  El susţine că majoritatea persoanelor acuzate vor scăpa fără mandat de reţinere. „Clienţii mei sunt nevinovaţi. Nu s-a găsit nimic la percheziţii. Le-au confiscat două telefoane mobile pentru expertiza informatică - să vadă ce contacte au în agende. Nici la celelalte persoane audiate nu s-au găsit ţigări. Cei de la DIICOT fac acum ce au făcut şi în cazul vameşilor. Nu cred că vor fi prea mulţi reţinuţi. Numele mari ale contrabandei cu ţigări nu au fost aduse azi la audieri", a precizat avocatul Sorin Poenaru.

image

UPDATE: ORA 11.15

Azi dimineaţă, în curtea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, maşinile Poliţiei veneau ritmic din cinci în cinci minute. În fiecare autoturism era câte o persoană adusă la audieri fiind suspectată că este implicată în contrabanda cu ţigări.  Încă de la primele ore ale dimineţii poliţişti, jandarmi şi mascaţi, coordonaţi de procurorii DIICOT, au scotocit peste 100 de locuinţe din judeţul Suceava. Alte 2 percheziţii au fost în judeţul Botoşani, 12 în Bucureşti şi 4 în Constanţa.

image

În urma acţiunilor, 180 de persoane urmau să fie aduse în faţa procurorilor în cursul zilei de astăzi. Un jandarm din municipiul Suceava, un poliţist din Siret şi un consilier local din localitatea Grămăşti sunt bănuiţi că erau implicaţi în traficul cu ţigări.  Deoarece acţiunea este în curs de desfăşurare, procurorii DIICOT au refuzat să dea detalii.Tot ce ne-au precizat a fost că ţigările erau introduse prin Vama Siret, chiar dacă la frontieră controlul a fost înăsprit după arestările din cursul lunii februarie. „Cantităţi mici de tutun erau trecute prin Vama Siret", a precizat unul din procurorii DIICOT implicaţi în destructurarea reţelei.

image

La Siret, primarul aflase deja ce poliţist local a fost ridicat pentru a fi dus la Suceava. „Este vorba de Sorin Scripcaru, în vârstă de 44 de ani. Nu a mai fost implicat până acum în astfel de fapte. Îşi făcea datoria foarte bine. Face parte dintr-o familie bună, are doi copii, şi mă miră de acuzaţiile care i se aduc", a declarat Adrian Popoiu, primarul din Siret.  Vânzoleală a fost dis de dimineaţă şi în localitatea Grămeşti. „Pe la ora 6.00 dimineaţa a venit maşina cu mascaţi. Nu ştiu unde s-a dus. Venise în centru şi şeful de poliţie", a spus Costică Goraş, din localitatea Grămeşti.

image

Lumea din comună bănuieşte că este vorba de consilierul local Vasile Apetrei, care, în urmă cu două săptămâni, a mai fost dus la audieri, dar în cadrul unei acţiuni similare conduse de procurorii din Bacău. „Ştiu că nu a fost reţinut după acţiunea de acum două săptămâni. Nu are telefon, pentru că i l-au luat procurorii. A spus că nu-şi cumpără telefon deoarece este ascultat. Am aflat că au fost mascaţii astăzi, dar nu ştiu dacă l-au luat pe el",a spus Vasile Şuleapă, primarul din Grămeşti.  În legătură cu jandarmul din municipiul Suceava dus la audieri, reprezentanţii instituţiei au refuzat să facă declaraţii. „Tot ce vă pot spune este că nu tolerăm fapte de coprupţie. Acţiunea este desfăşurată de procurorii DIICOT şi numai ei pot da informaţii. În funcţie de concluzii vom lua şi noi măsuri", a declarat cpt. Bogdan Cornaci, din partea Jandarmeriei Suceava.

image

Percheziţiile vor continua şi în zilele următoare.  „Durează foarte mult percheziţiile, probabil că şi în cursul zilei de astăzi şi mâine vor mai avea loc. Este foarte mult de inventariat pentru a stabili o valoare a ţigărilor introduse ilegal în România", a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Suspect de contrabandă dus la parchetul Suceava

UPDATE: ORA 8.30

Tutunul era adus din Republica Moldova şi Ucraina şi era introdus în ţară prin vama Siret, loc în care, în februarie, au fost arestaţi peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră.

Botoşani: Mascaţii au descins la locuinţele a 143 de traficanţi de ţigări de contrabandă 

Azi dimineaţă, sub conducerea procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şu Terorism (DIICOT), au avut loc simultan 143 de percheziţii în mai multe localităţi din ţară. Cele mai multe, respectiv 125, au fost în judeţul Suceava. Alte 12 percheziţii au fost în judeţul Botoşani, 12 în Bucureşti şi 4 în Constanţa.

În urma acţiunilor, 180 de persoane au fost duse la audieri. Bănuiţi că erau implicaţi în traficul cu ţigări sunt un jandarm din municipiul Suceava, un poliţist din Siret şi un consilier local din localitatea Grămăşti.

„Este vorba de un poliţist local din Siret. Durează forte mult percheziţiile, probabil că şi în cursul zilei de astăzi şi mâine vor mai avea loc. Este foarte mult de inventariat pentru a stabili o valoare", a declarat Gabriel Panţiru, purtătul de cuvânt al IPJ Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite