Suceava: 4.600 de infracţiuni nerezolvate la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: 4.600 de infracţiuni nerezolvate la Suceava
Suceava: 4.600 de infracţiuni nerezolvate la Suceava

Poliţiştii încă îl mai caută pe autorul unei crime care a avut loc în 1995

Oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ)consideră însă că numărul dosarelor nesoluţionate nu este mare.

Aproape 5.000 de cazuri investigate de poliţiştii suceveni au fost fişate în arhivele instituţiei cu indicativul „AN“(n.r.-autor necunoscut). Mai precis, autorii a 4.625 de infracţiuni cercetate de oamenii legii nu au putut fi depistaţi. La „AN“-urile înregistrate în statistica Poliţiei s-au adăugat, de la începutul acestui an, alte 98 de dosare.


O crimă se prescrie
după 15 ani


Cel mai vechi dosar cu autor necunoscut din evidenţa poliţiei datează din 1994. Conform legii, dacă infractorii nu sunt prinşi în timp util ajung să scape de pedeaspă, chiar dacă sunt descoperiţi la un moment dat. Pentru fapte deosebit de grave, cum ar fi crimele, executarea pedepsei se prescrie după 15 ani.


În evidenţele poliţiei există un alt dosar, datat 1995, care se va prescrie la anul, dacă nu este soluţionat între timp. „Acest dosar este pentru o tâlhărie urmată de moartea victimei. Este încă în lucru“, a precizat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Sucevenii consideră că oamenii legii ar trebui să fie mai eficienţi.


Mi se pare că sunt foarte multe cazuri nerezolvate şi cred că este legat de performanţele necorespunzătoare ale cadrelor din Poliţie. Trebuie mai multă pregătire profesională“, a declarat Nicoleta M., cadru didactic. Poliţiştii suceveni consideră că numărul cazurilor nesoluţionate nu este mare. „Dosarele „AN“ au existat dintotdeauna peste tot în lume şi principala cauză pentru nerezolvarea lor constă în situaţia socială. Sunt chestiuni aleatorii care nu depind de noi”, a spus Gabriel Panţiru.


Anchetă în
interiorul IPJ Suceava


Pe lângă problemele pe care le au cu infractorii neprinşi, poliţişti suceveni sunt afectaţi şi de incidente interne.
Comisarul-şef Eugen Rotaru, şeful Poliţiei Municipiului Fălticeni, este anchetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru soluţionarea unor dosare penale cu scoaterea suspecţilor de sub urmărire penală.

Şeful Poliţiei, anchetat de DNA

În urmă cu jumătate de lună, însuşi şeful Poliţiei Municipale, comisarul Ioan Todiruţ, a fost implicat într-un scandal în legătură cu achiziţionarea noului sediu pentru instituţie. „Cercetările continuă în cazul lui Ioan Todiruţ, momentan nu putem da mai multe detalii legate de acesta”, a spus Marius Surdu, procuror-şef DNA Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite