Suceava: Suceava mizează pe turismul cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Suceava mizează pe turismul cultural
Suceava: Suceava mizează pe turismul cultural

Edilii vor specula în viitor şi alte căi pentru a-i atrage pe turişti. Astfel, se vor baza pe festivaluri artistice, dar şi pe cimitirele etniiilor din zonă. 

Sistemul sanitar, în curs de reanimare

Suceava dispune de un potenţial turistic diversificat, dar neexploatat pe deplin. Dacă în prezent turiştii sunt atraşi de monumente precum Cetatea de Scaun şi Mănăstirea „Sf. Ioan“, dar şi de manifestări precum Festivalul de Artă Medievală, autorităţile locale vor ca în următoarele două decenii să valorifice şi mai mult filonul cultural.


Printre obiectivele culturale aflate în atenţia edililor se numără Muzeul Satului Bucovinean. „Acest muzeu este în construcţie. Ceea ce avem acum este o parte foarte mică, dar cred că în 20 de ani vom restaura toate obiectivele“, crede Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina. Conceput ca un sat tradiţional bucovinean, muzeul în aer liber va avea la final o biserică, o şcoală, gospodării ţărăneşti, ateliere meşteşugăreşti şi un traseu de mocăniţă.


Noi festivaluri artistice


Şi alte muzee vor fi valorificate. „Am depus un proiect de 11 milioane de euro pentru restaurarea şi reorganizarea Muzeului de Istorie. Mai avem în derulare şi un alt proiect, de 14 milioane de euro, ce priveşte restaurarea Cetăţii de Scaun“,  precizează Emil Ursu, care speră ca în cinci-şase ani, Suceava să aibă şi un muzeu de artă.


Festivalul Medieval a devenit deja un brand, dar edilii promit să includă în agendă noi manifestări, precum un festival de etno-jazz, un festival de teatru istoric sau un festival de muzică simfonică. „Deoarece am făcut parte din Imperiul Habsburgic, ne gândim şi la tradiţia din Viena, adică nu ar trebui să lipsească concertele de Crăciun cu interpreţi internaţionali şi, bineînţeles, concertele de Anul Nou“, adăugă Emil Ursu.


Pentru a atrage turiştii, edilii intenţionează să pună în evidenţă orice lăcaş rămas în urma etniilor conlocuitoare. „Există deja un proiect de realizare a unui Muzeu al Holocaustului, în memoria evreilor care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta va avea sediul în  Sinagoga din Suceava pentru că este nefolosită, la fel ca şi cele din Rădăuţi şi Fălticeni“, a declarat Pavel Blaj, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Turism la morminte


 Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Pavel Blaj, crede că trebuie refăcute cimitirele etniilor conlocuitoare. „Sunt maghiari care vin în fiecare an să  aprindă o lumânare la mormântul strămoşilor“, a declarat Pavel Blaj. În judeţ mai sunt două cimitire ale evreilor, care adăpostesc pietre funerare din secolul al XVII-lea. Acolo sunt înmormântate rude ale unor personalităţi precum Norman Manea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite