Suceava: Ceramica neagră de Marginea promovată cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia lui Gheorghe Magopăţ este singura familie care mai face ceramică neagră. Foto arhivă
Familia lui Gheorghe Magopăţ este singura familie care mai face ceramică neagră. Foto arhivă

O fundaţie din Bucureşti a obţinut o finanţare nerambursabilă de 966.000 lei prin POR. În prezent, doar cinci familii din Marginea duc mai departe tradiţia modelării lutului, printre care familia Mogopăţ, specializată în ceramică neagră.

Locuitorii din Marginea şi vasele din lut care prind formă sub mâinile lor vor fi promovate cu bani de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5.  Fundaţia „Renaşterea Bucovineană“ din Bucureşti, dar condusă de bucovineni a reuşit să obţină o finanţare de aproape un milion de lei prin acest proiect.

„Obiectivul nostru este să valorificăm potenţialul turistic prin promovarea identităţii culturale, în scopul creşterii gradului de atractivitate ca destinaţie turistică, a comunei Marginea. Facem acest lucru pentru că suntem de-ai locului şi ştim că Bucovina este cea mai bogată zonă din ţară în privinţa spiritualităţii, culturii şi dăinurii“, a explicat Ioan T. Lazăr, preşedintele Fundaţiei „Renaşterea Bucovineană“.

Ceramica de Marginea promovată şi în America

Astfel, ceramica neagră va fi promovată atât în mediul natural prin pliante, calendare, semne de carte, mape, bannere sau postere, cât şi în cel virtual prin crearea unui portal de informaţii destinat localnicilor şi obiectelor unice pe care aceştia le creează. Pe lângă acestea, ceramica neagră de Marginea va fi reprezentată la târguri şi expoziţii din ţară şi străinătate.

„Ceramica neagră de Marginea trebuie promovată în toată lumea deoarece este unică, însă din păcate meşteşugul se pierde treptat din cauza plecării tinerilor în străinătate. În prezent, o singură familie mai realizează ceramică neagră, iar alte patru-cinci ceramică smălţuită“, a declarat Dumitru Lungu, primarul comunei Marginea. Pe data de 3 iunie, Marginea şi ceramica neagră va fi reprezentată la un târg meşteşugăresc la Praga, în timp ce în vară vasele din lut vor traversa Oceanul Atlantic până în America.

Străinii apreciază arta meşteşugului

Gheorghe Mogopăţ (56 de ani) a început să se joace cu lutul de la 10 ani. A învăţat de la părinţii lui să modeleze argila şi a rămas să ducă mai departe tradiţia, învăţându-şi la rândul său fiul, Corneliu Magopăţ. Oalele de lut de la Marginea au devenit vestite nu doar pentru culoarea lor,  ci  şi pentru faptul că se lucrează manual, cu migală şi răbdare. La ora actuală, în Marginea mai există cinci olari care duc mai departe tradiţia moştenită din bătrâni. Au o asociaţie familială şi vând obiectele în propriile magazine.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite