Suceava: Veteranii de la Zimbru, nostalgici şi fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe locul fostei fabrici Zimbru a fost deschis un centru comercial
Pe locul fostei fabrici Zimbru a fost deschis un centru comercial

1.616 suceveni care şi-au pierdut în ’97 locul de muncă vor să-şi recupereze banii pe cele peste 15.000 de acţiuni deţinute. Oamenii îşi amintesc cu regret de perioada în care lucrau la fabrica de confecţii. Cei mai mulţi nu au reuşit să se reangajeze după disponibilizările masive.

Sucevenii care au lucrat în confecţii până în 1997 îşi amintesc cu nostalgie de faimoasa fabrică de tricotaje Zimbru. Aceasta avea contracte cu magazinele din toată ţara, iar hainele erau apreciate pentru calitate. În locul unde au muncit sute de oameni, acum se află un centru comercial care a păstrat din fabrică doar numele.

Cei mai în vârstă îşi aduc aminte de perioada în care industria suceveană a intrat în declin şi spun că disponibilizările au fost simţite în tot oraşul. „În Suceava au fost mai multe fabrici mari, dar cea mai importantă era Zimbru. După Revoluţie a început să se ducă de râpă, iar în 1997 a ajuns de la 1.800 de lucrători la 100. Acum, în acelaşi loc este magazin“, spune Titi Văleanu, pensionar.


2 milioane de euro datorii


În ultimii zece ani, au dat faliment fabrica de alcool din Şcheia, cea de mobilă, Ikea, şi cea de sticlă. În 2008 s-a închis şi cea a Coca-Cola. În locul lor s-au ridicat trei mall-uri, patru marketuri şi încă alte trei complexe comerciale. În toate aceste locuri, însă, lucrează mult mai puţini suceveni faţă de numărul muncitorilor din fabrici.


Foştii angajaţi, disponibilizaţi în 1997 de la Zimbru, cer despăgubiri de 15 milioane de euro. Cei care deţin o mare parte dintre acţiunile societăţii luptă pentru drepturile lor de patru ani. Aceştia încearcă să-şi recupereze acţiunile societăţii care a falimentat cu datorii de peste 2 milioane de euro.


„Nu se poate licita societatea fără noi. Suntem 1.616 acţionari. Deţinem peste 15.000 de acţiuni din cele 187.330, câte sunt în total. Dorim anularea contractului de vânzare-cumpărare din noiembrie 2006 deoarece directorul general Lidia Sfarti a vândut societatea fără ştirea noastră“, a declarat Elena Crudu, preşedintele acţionarilor minoritari, care deţine 181 de acţiuni. Ştefan Dumitru are cele mai multe acţiuni, 2.036.

El speră să primească 80 de euro pentru una. Sucevenii sunt disperaţi deoarece de când s-a vândut societatea nu au reuşit să intre în drepturi. „Din dosar lipsesc declaraţiile noastre de la audieri şi nimeni nu ştie nimic de ele“, a încheiat Elena Crudu. Lidia Sfarti a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de acţionarii de la Zimbru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite