Suceava: Vând fructe şi legume printre şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzătorii din Piaţa Mică sunt îngrijoraţi că rozătoarele se pot înmulţi foarte repede şi vor fi cu greu exterminate. Reprezentaţii pieţei spun că nu este o problemă  serioasă şi că iau toate măsurile pentru a elimina şobolanii care s-au aciuat în zonă.

Comercianţii din complexul agroalimentar Piaţa Mică din cartierul George Enescu sunt panicaţi de apariţia în zonă a şobolanilor. Oamenii bănuiesc că rozătoarele ar fi apărut în urma dezafectării mai multor magazine de la intrarea în complex. „Când le-au mutat, pe dedesubt au găsit cuiburi de şobolani. Şi oamenii găseau prin chioşcuri legumele şi fructele muşcate, pungi rupte şi excremente“, s-a plâns un vânzător.


Deratizări fără efect


Alţi comercianţi susţin că şobolanii şi-ar fi mutat cuiburile în interiorul unui post de transformare a energiei electrice situat chiar la intrarea în piaţă.
„Am văzut că au pus nişte pastile pe sub mese, dar nu cred că vor avea efect. Şobolanii nu se vor atinge niciodată de substanţele astea, atâta timp cât sunt peste tot resturi de alimente din care să se hrănească“, a afirmat Larisa Apopei, vânzătoare.


Administratorul pieţei cunoaşte problema şi se laudă că a luat măsuri pentru stârpirea şobolanilor prin efectuarea mai multor deratizări.
Comercianţii susţin însă că şobolanii au început să apară în urmă cu aproximativ o lună, iar rezultatele deratizărilor nu se văd. „Ne este teamă că se vor înmulţi foarte mult pentru că aici în zonă îşi pot face cuiburi oriunde. Nu ştiu care este situaţia în subsolurile blocurilor din apropiere, însă sunt convins că şi acolo sunt mulţi“, ne-a declarat Florin Drobotă, vânzător.


Şefii DSP nu ştiu nimic


Ludovic Abiţei, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, spune că nu a primit nicio sesizare în legătură cu invazia şobolanilor în piaţă.
Nici cumpărătorii nu au simţit prezenţa rozătoarelor, dar afirmă că ar ocoli piaţa dacă le-ar vedea. „Prefer să cumpăr legume, fructe şi verdeţuri din piaţă, însă cred că aş evita acest complex dacă aş afla că mişună şobolani pe aici. Mi-e teamă că mi-aş îmbolnăvi familia“, ne-a spus Andreea Dimitriu, casieră.


Rozătoarele de tipul şobolanilor pot transmite boli grave cum ar fi leptospiroza sau infecţii cu paraziţi intestinali. Şobolanii se pot reproduce rapid, pentru că devin maturi în numai 2 - 3 luni, lucru care permite extinderea rapidă a infestărilor, dacă au un mediu adecvat.   

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite