Suceava: Vânătoare de angajaţi care muncesc „la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt vizate saloanele de cosmetică, atelierele de vulcanizare, restaurantele sau unităţile de alimentaţie publică. Echipe mixte formate din angajaţi de la Inspectoratul de Muncă, Garda Financiară, Poliţie şi Jandarmerie vor controla actele salariaţilor suceveni.

Scopul acestor controale este depistarea patronilor care nu respectă legea conform noului Cod al Muncii, care a intrat în vigoare de la 1 mai.

„Ieri am pus la punct planul de acţiune, ce va fi aplicat de echipaje mixte, coordonate de mine. Domeniile de activitate vizate sunt prestări servicii, cum ar fi saloanele de coafură, frizeriile, vulcanizările, florăriile, comerţul, alimentaţia publică şi construcţiile“, a precizat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava.

Angajatorii care nu încheie contracte de muncă salariaţilor riscă amenzi de cinci ori mai mari decât cele de luna trecută. Astfel, amenzile „tradiţionale“ cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei au crescut până la 20.000 de lei de salariat prins „ilegal“.

69 de salariaţi fără acte

„Dacă angajatorul are mai mult de cinci salariaţi fără forme legale de muncă, fapta este penală. De acum, va fi sancţionată şi persoana depistată muncind la negru“, a explicat Ionuţ Creţuleac. Inspectorii ITM Suceava au desfăşurat lunar astfel de acţiuni de control pe linia combaterii muncii la negru în cadrul unei campanii organizate la nivelul instituţiei. În primul trimestru al acestui an au fost efectuate 825 de controale la societăţile de pe raza judeţului Suceava, fiind sancţionaţi 52 de angajatori, la care au fost depistate 69 de persoane fără carte de muncă.

„Îi depistăm noi, dar ideea este să combatem acest fenomen, iar prin colaborarea cu Garda Financiară încercăm să eliminăm evaziunea fiscală“, a mai spus şeful ITM Suceava. Acesta a menţionat că numărul controalelor efectuate pentru depistarea muncii fără forme legale a crescut comparativ cu primul trimestru al anilor 2009 şi 2010, iar în acelaşi timp a scăzut cel al muncitorilor prinşi muncind „la negru“.

„Amenzile sunt prea mari“

Angajatorii se simt neîndreptăţiţi de noutăţile legislative prevăzute de Codul Muncii, chiar dacă susţin că se află în legalitate 100% şi că nu ar accepta munca la negru.

„Eu am sub zece angajaţi, pentru că afacerea mea nu e una mare. Am avut probleme cu ITM din cauza unui angajat care era în probe şi era cât pe ce să primesc amendă, dar s-a rezolvat. Nu aş ţine angajaţi ilegal pentru că amenzile sunt prea mari pentru buzunarul meu“, a spus Amalia M., administratorul unei societăţi comerciale din municipiul Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite