Suceava: Urgenţele, sufocate de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean se prezintă zilnic circa 260 de suceveni, dublu faţă de media obişnuită. Doctorii spun că de vină sunt canicula, stranierii şi tertipul bolnavilor de „a sări“ peste medicul de familie, pentru a nu plăti taxa de consulaţie.

Şapte medici de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Suceava abia mai apucă să respire de câteva zile. Au de tratat sute de bolnavi, mai mult sau mai puţin grav. Teoretic, unui medic îi revin zilnic 40 de pacienţi, asta în cazul în care n-ar dormi 24 de ore şi ar fi toţi la serviciu în acelaşi timp.

Ţinând cont de faptul că doctorii asigură garda cu schimbul, rezultă că un urgentist are de tratat într-o zi circa 80 de pacienţi. „Pentru noi este o problemă foarte mare această avalanşă de pacienţi, mai ales că suntem şapte medici  dintr-un necesar de 19. Suntem obligaţi să nu refuzăm pacientul. În foarte multe situaţii prezentarea la UPU nu este justificată“, ne-a declarat Tiberius Brădăţan, medic urgentist.

Afecţiunile cele mai întâlnite în ultimele zile sunt crizele de spasmofilie, lipotimiile, accidentele vasculare şi afecţiunile cardiace, majoritatea favorizate şi accentuate de canicula care a cuprins Suceava de o săptămână.

„Medicul de familie m-a programat peste trei zile“

Din cauza avalanşei de bolnavi, unii aşteaptă cu orele până le vine rândul să fie consultaţi de medici.

„Am două ore de când stau aici. Am tensiune 7 cu 9, mă simt foarte rău şi am venit direct la spital. La medicul meu de familie am sunat şi m-a programat peste trei zile. Nu pot să aştept atât, ca după aia să-mi facă trimitere la medicul cardiolog. Eu acum mă simt rău“, ne-a spus ieri Loredana Jitariu, în timp ce aştepta la rând.

Intervenţie în 40 de minute

Principalele motive pentru creşterea numărului de pacienţi sunt canicula, care favorizează accentuarea afecţiunilor cardiace, întoarcerea stranierilor care, în lipsa unui medic de familie, se prezintă direct la UPU dacă le este rău, şi ocolirea medicilor de familie, pentru a fi trataţi rapid şi gratis.

Medicii le solicită pacienţilor înţelegere deoarece trebuie respectate regulile triajului, potrivit căruia cazurile grave au întâietate.

„O urgenţă de cod roşu poate să mobilizeze întreaga echipă de resuscitare. Aceasta este formată din doi medici şi trei asistenţi. Timpul necesar intervenţiei poate să ajungă şi până la 40 minute, în funcţie de complexitatea cazului“, a mai spus medicul Tiberius Brădăţan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite