Suceava: Un miliard jumătate pentru gardul Curţii Domneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Curtea Domnească Suceava va avea un gard nou
Suceava: Curtea Domnească Suceava va avea un gard nou

Curtea Domnească va fi împrejmuită în perioada următoare de un gard nou, din piatră şi fier forjat. Pentru aceste lucrări Primăria Suceava a alocat un miliard jumătate.

Curtea Domnească va fi împrejmuită în perioada următoare de un gard de un miliard şi jumătate. Aceasta este suma pe care primăria suceveană a hotărât să o atribuie din bugetul local unui gard care să delimiteze ruinele Curţii Domneşti din centrul Sucevei.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, această sumă cuprinde toate cheltuielile începând cu cele legate de întocmirea studiului de fezabilitate, până la construirea lui propriu-zisă. Gardul va fi construit din piatră şi fier forjat pe partea dinspre Calea Unirii, după modelul celui care împrejmuieşte Biserica Domniţelor situată vis-à-vis de ruinele Curţii Domneşti, iar pe celelalte laturi, acesta va fi din plasă.

Mihai Jitariuc, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul primăriei, susţine că a fost luată această decizie din cauza aspectului inestetic pe care îl au tablele care delimitează de ani buni zona ruinelor. În urmă cu câţiva ani primăria a încheiat un contract cu o firmă pentru dezvelirea ruinelor Curţii Domneşti, însă din cauză că nu au mai fost fonduri lucrările au fost sistate.

Reprezentanţii primăriei au spus că în scurt timp urmează să se facă studiul de fezabilitate şi să se calculeze indicatorii tehnico economici pentru acest proiect, atunci stabilindu-se cu exactitate cât vor costa şi vor dura lucrările de construire a noului gard.

Curtea Domnească din Suceava este considerată a fi prima mare reşedinţă a domnitorilor Moldovei, din perioada domniei lui Petru I Muşat, în jurul anului 1386 şi reprezintă o emblemă pentru Suceava alături de Cetatea de Scaun a Sucevei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite