Suceava: Turiştii, atraşi cu tradiţii în Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetele de copii vestesc naşterea Domnului
Cetele de copii vestesc naşterea Domnului

Cei care urmează să-şi petreacă Sărbătorile în Bucovina sunt aşteptaţi cu mâncăruri, băuturi tradiţionale şi colinde specifice locului.

Sucevenii care vor să petreacă Sărbătorile în Bucovina trebuie să se grăbească. În unele localităţi nu mai sunt locuri libere la pensiuni. De exemplu, în Gura Humorului gradul de ocupare pentru seara de Revelion este de 100%, iar pentru Crăciun de 80%. Administratorii spun că ofertele de preţ, dar şi mâncărurile tradiţionale i-au atras pe cei interesaţi într-un număr destul de mare.

150 de lei o zi de cazare

Alte atracţii ale zonei sunt pârtia de schi, piscina acoperită de la Ariniş, mănăstirile Voroneţ şi Humorului, dar şi colindele şi urăturile specifice locului. Anul acesta, turiştii pot asista chiar în gospodăriile ţăranilor la pregătirea mesei de Crăciun.

Administratorii de pensiuni au pregătit pachete speciale pentru Sărbători pentru trei sau cinci zile. Preţurile variază în funcţie de opţiunile clientului şi de numărul de margarete al pensiunilor. „Preţul este 200 de lei pe zi de persoană cu masă festivă inclusă şi 150 fără masă pentru Revelion. Vom oferi turiştilor preparate tradiţionale din carne de porc, păstrăv la cobză, dar şi prăjituri şi cozonac de casă“, ne-a declarat Elena Lupaşcu, administrator de pensiune. Sunt şi unităţi care au inclus în preţul cazării şi plimbări cu sănii trase de cai, dar şi cadouri pentru noaptea de Crăciun.

„Vom oferi clieţilor noştri câte un bilet cadou fie la pârtia Ariniş, fie la bazinul acoperit de la baza ei, în funcţie de ce-şi doreşte fiecare“, a spus Lupaşcu.  „De Revelion, la noi cazarea costă 60 de euro de persoană pe zi şi avem inclusă şi masa festivă. Îi aşteptăm pe turişti şi le vom arăta tot ce înseamnă Bucovina“, ne-a declarat Cezar Ivanovici, patronul unei alte pensiune din Gura Humorului. Turiştii care şi-au rezervat un loc pentru a-şi petrece Sărbătorile în Bucovina sunt din toate zonele ţării, dar şi din străinătate.

Plimbare cu mocăniţa

Oamenii locului sunt mândri că pot transmite mai departe tradiţiile moştenite din strămoşi, cum ar fi preparatul unui cârnat de casă şi afumarea pastramei. „Clienţii de anul astă vor veni din Târgu Mureş, Iaşi şi Bucureşti, dar am avut şi din străinătate“, ne-a spus Cristina Screpnecinco, administrator.

Cea mai mare atracţie în Gura Humorului a devenit mocăniţa, veche de la 1917. Sunt însă şi pensiuni unde încă nu sunt ocupate toate locurile.
„La noi, un pachet de Revelion care cuprinde patru nopţi de cazare şi a cincea gratuită costă 60 de euro pe persoană pentru apartament şi 55 de euro pentru două camere. Oferim şi mese unde mergem pe varianta tradiţională, în funcţie de cerinţa clientului”, ne-a spus Vasile Robotă, reprezentat pensiune.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite