Suceava: Turismul mănăstiresc s-a înecat la inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catastrofele din acest an şi criza economică au înjumătăţit numărul celor care au venit să vadă comorile Bucovinei. Mulţi dintre cei care-şi făcuseră planuri să ne viziteze s-au speriat când au aflat de drumurile distruse de ape şi au preferat să-şi anuleze rezervările.

Primele două luni ale acestei veri au fost foarte slabe pentru agenţiile de turism, pentru mănăstirile Bucovinei şi, în general, pentru toţi cei care făceau bani frumoşi de pe urma călătorilor.

Condiţiile de cazare foarte bune, peisajul mirific şi tarifele reduse de 20% n-au reuşit să convingă prea mulţi turişti. „Faţă de ceilalţi ani, numărul turiştilor a scăzut cu 40%. Cred că, în primul rând, criza financiară îşi spune cuvântul şi, în al doilea rând, din cauza inundaţiilor care au făcut impracticabile multe drumuri şi i-au speriat pe mulţi“, a declarat măicuţa Filofteia, de la mănastirea Dragomirna, care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.

Panica inundaţiilor“ este confirmată şi de operatorii din turism. „În perioada 26 iunie-9 iulie au fost anulate foarte multe rezervări din cauza inundaţiilor“, a subliniat şi Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei Turistice Vama Bucovina.

Voroneţul, albastru „de supărare“

Albastrul de Voroneţ a fost admirat anul acesta mai mult de străini. Măicuţele spun că numărul vizitatorilor s-a înjumătăţit şi aici, iar sezonul a fost salvat pe ultima „sută de metri“, datorită turiştilor occidentali.

„Din cauza inundaţiilor oamenii n-au mai ştiut ce să facă, dacă se poate ajunge, dacă s-au reparat drumurile“, a declarat Laura Onofrei, administratorul unei pensiuni din Voroneţ. La Vama, localitate aflată la distanţe egale de mănăstirile vestite ale Bucovinei şi folosită de mulţi turişti ca bază de plecare în excursii, proprietarii de pensiuni spun că numărul clienţilor a scăzut chiar cu 60% faţă de anul trecut şi că au pierderi mari.

„Clientela românească a scăzut odată cu reducerea veniturilor. Noroc cu străinii. În august au venit mulţi spanioli, francezi, italieni şi belgieni“, a adăugat Aurelia Badale.

Preţuri mănăstireşti şi de pensiune
Pentru o noapte de cazare la mănăstirea Dragomirna, un turist trebuie să plătească cel mult 70 de lei. Micul dejun servit la mănăstire variază între 15 şi 25 de lei, prânzul până la 50 de lei, iar cina maximum 30 de lei. Preţurile pentru cazare la pensiunile bucovinene variază între 60-80 lei pentru cele de 2 stele, între 80-100 lei la 3 stele şi între 100 şi 120 lei pentru cele cu 4 stele.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite